Nejstarší africké lidské oběti

23. září 2010

Francouzští archeologové odhalili v Súdánu doklad o tom, že tamější obyvatelé přinášeli svým božstvům lidské oběti už v mladší době kamenné.

Za jeden z nejvýznamnějších afrických archeologických objevů z mladší doby kamenné označují odborníci nález hrobu z lokality El Kadada, jež se nachází asi tři hodiny jízdy severně od metropole Chartúmu. Francouzský archeolog Jacques Reinhold tu nalezl hrob starý 5500 roků. Spolu s nebožtíkem ležely v hrobě i těla tří lidských obětí, dvou psů a velké množství různých předmětů. Dosud nejstarší doklad o obětování lidí na africkém kontinentu pocházel rovněž ze Súdánu. Byl však o plných tisíc let mladší.

Hrob s lidskými oběťmi z El Kadady pochází z období, které přineslo do tehdejších afrických společenstev revoluční změnu. Lidé opustili život lovců a sběračů a začali se živit zemědělstvím. Nejprve se zabývali chovem dobytka, později začali pěstovat zemědělské plodiny. Trvale se usadili, budovali osady, hloubili studně. To s sebou neslo dalekosáhlé sociální změny. Z původně rovnostářské lovecko-sběračské společnosti se vydělila mocenská i ekonomická elita, ke které jistě náležel i muž pochovaný v El Kadadě.

El Kadada ležela nedaleko Nilu a tamní úrodná půda nabízela neolitickým zemědělcům ideální podmínky k životu. Tok Nilu byl vydatným zdrojem vody i v obdobích ničivého sucha, která tehdy Afriku sužovala.

Zvukovou podobu tohoto článku jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 14. 3. 2008.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.