Nejsem žádný mystik, ale něco mezi publikem a člověkem na scéně opravdu je, říká písničkář Burian

23. duben 2023

„Nejhezčí je na tom ten vztah s divákem, který se vytvoří během koncertu,“ říká písničkář a spisovatel Jan Burian. „Když přijdete na jeviště, tak lidé nevědí, co je čeká – tedy pokud vás neznají. Je pak cítit napětí, trošku nedůvěra a pak stačí říct dvě tři slova a najednou cítíte, jak to z těch lidí odchází, začíná je to bavit, a jak si uvědomí, že udělali dobře, že někam šli. To se pak v tom sále nese a vy to cítíte.“

„Nejsem žádný mystik, ale něco ve vzduchu mezi publikem a člověkem na scéně prostě je,“ dodává písničkář v pořadu Hovory. Neplatí to ale pokaždé, protože jsou místa, kam Burian jezdit dvakrát nechce – například do lázní. „Tam se lidi chtějí především bavit a už vůbec je můj žánr nezajímá. Na koncert jdou jen proto, že je tam večer nuda.“

Čtěte také

Burian dělá i bytové koncerty a hraje a zpívá třeba jedinému páru v paneláku, rád pak má školní představení. „Pro gymply nebo pro učňáky – tam je to tedy ještě těžší. Je to i jakási zkouška, protože když přijedu, tak mne ti mladí už opravdu neznají a musím ukázat, že to má smysl,“ popisuje.

„Na začátku se teda koukají a asi si myslí: ‚Tak se ukaž ty strejdo, teď už vlastně spíš dědulo.‘ A když se to povede – což je tak v 90 procentech, protože jinak bych to nedělal –, je to bezva. Samozřejmě že riskuji, že se to jednou nepovede,“ dodává.

„Ale mladí lidé mne nesmírně zajímají, mám je rád. Hlavně na gymnáziích je to skvělý zážitek, a proto to také dělám,“ uzavírá Jan Burian.

Celé Hovory Jany Klusákové si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Jana Klusáková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.