Nejnovější objev mexických archeologů

6. leden 2006
Monitor

Těsně před koncem roku učinili mexičtí archeologové důležitý objev, který byl okamžitě označen odborníky za nejvýznamnější v roce 2005.

V samém centru hlavního města, na náměstí Tří kultur, odkryli archeologové městskou zeď, která vznikla v roce 1555, tedy jen 34 let po ovládnutí hlavního města říše Aztéků Tenochtitlánu španělskými dobyvateli. Španělé okamžitě po dobytí města začali systematicky ničit pyramidy, chrámy a paláce Aztéků a na jejich ruinách stavěli nové město, Mexiko, tehdy centrum vícekrálovství Nové Španělsko. Jak předpokládají odborníci národního institutu antropologie a historie Mexika, objevená zeď se vztahuje právě k tomuto období a stavěli ji indiánští otroci, stavitelé a umělci.

Část zdi, která byla dosud odkryta, má přibližně 12 čtverečních metrů a výborně se na ní zachovaly basreliéfy a fresky nakreslené ve stylu aztéckého umění. Podávají svědectví o duchovním vzdoru zotročených Aztéků, kteří se snažili zachránit svou kulturu. Fresky zobrazují indiánskou mytologii a pohled na svět - jsou na nich například jaguáři, volavky s rybou v zobáku, lastury, rákos. Ale zeď není jediný objev, který archeologové na tomto místě učinili. Kromě ní našli také cisternu na vodu, která je vysekaná z jediného kusu kamene a také ji zdobí fresky aztéckých umělců.

V Mexiku a zvláště v jeho hlavním městě je ještě spousta míst, kde se skrývají dosud neobjevené historické památky. Jak svědčí sám název náměstí Tří kultur, najdeme zde na jediném místě vedle sebe (nebo spíše na sobě) kromě současných staveb také památky aztécké a koloniální. Proto při jakýchkoliv výkopových pracích jsou přítomni archeologové. Například nově objevená zeď s cisternou byla nalezena díky výměně kanalizačních trubek.

Restaurátorské práce jsou teď v naprostých začátcích a odborníci předpokládají, že veřejnosti zpřístupní nálezy nejdříve v srpnu.

Spustit audio