Nejnáročnější dny epidemie teď podle svých slov zažívají zdravotníci Oblastní nemocnice Náchod

13. leden 2021 09:29

Řada českých nemocnic stále řeší při péči o pacienty s covidem komplikace. Chybí jim volná lůžka a především personál. Zdravotníci jsou totiž často kvůli koronaviru sami nemocní nebo v karanténě. Jedním z takových míst je Oblastní nemocnice Náchod.

Čtěte také

Naši reportéři Martin Pařízek a Ondřej Vaňura v máchodské nemocnici na covidových odděleních natáčeli koncem října, kdy byla situace dle lékařů a sester velmi vážná. Jenže ty nehorší dny dosavadní epidemie nastaly až po novém roce.

„Pomalu dá se říct padesát procent pacientů to nezvládne a umírá. To je velké procento a je těžké pro všechny to zvládnout. Ale pořád je tady ta druhá polovina těch, kteří to zvládnou. Jsem optomista,“ tato slova říkal primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení náchodské nemocnice Petr Štěpánek loni v říjnu.

Čtěte také

Optimismus si snaží zachovat i teď v lednu 2021. Přiznává ale, že ne vždy je to jednoduché.
„Zhoršilo se to, že ten stav trvá už relativně dlouho. Personál je jistým způsobem vyčerpán a počet pacientů se stále zvyšuje. A hlavně se nám zvyšuje počet pacientů a procento pacientů v těžkém stavu, to je náš denní chleba.“

Petr Štěpánek zodpovídá i za jednotku intenzivní péče pro covidové pacienty, která tady vznikla uzavřením urologického oddělení.

Na první pohled se tu oproti podzimu nic nezměnilo. Okolo pacientů mnohdy bojujících o život jsou stále zdravotníci v ochranných oblecích. Ti jsou ale často na hraně - a někdy i za ní - svých sil.
„Minulý týden jsme byli vlastně mínus pět lékařů, což si dovedete představit, jak to udělá díru do denního programu a pokrytí služeb. Ale všichni se snaží a myslím si, že jsme to nějakým způsobem zvládli a zvládáme dál.“

Čtěte také

Vrchní sestra oddělení ARO Šárka Štěpánková vysvětluje, že o covidové pacienty se starají sestřičky v podstatě ze všech oddělení, třeba i z porodnice.

Obsazení služeb je kvůli personální nouzi také o improvizaci a většímu nasazení všech.
„Vezmou nad rámec svých služeb i služby na covidové JIPce, takže dvanáctihodinových směn mají 18, některé sestry i 20 v měsíci. Všichni jsme velice unavení, ale snažíme se prostě co to jde a pomáháme lidem, kteří to potřebují.“

Čtěte také

K fyzickému vyčerpání se navíc stále víc přidává i vyčerpání psychické.
„Tolik úmrtí jsme nikdy v té intenzivní péči nezažili. Takže to je určitě nejhorší. Provázet ty pacienty, snažit se zvrátit to nejhorší a vidět den co den, jak se jejich stav zhoršuje.“

Většina zdejších zdravotníků z první linie teď podstupuje očkování proti covidu. Věří, že právě to jim v následujících týdnech pomůže a odpadnou tak případy, kdy sami kvůli koronaviru do práce nemůžou.

Jan Birke ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD po dohodě s vedením krajské náchodské nemocnice vyzval k výpomoci v místní nemocnici. Podle něj je zařízení na hraně kapacity za situace personálního oslabení.

"Zdravotní sestry, personál jsou na dně. Je to tam ohrožené v momentě, kdyby počet pacientů dál rostl a vojáci byli povolání jinam, případně by vypadly sestry. Proto se obracím na všechny a cílím na silné obětavé chlapy, kteří v tuto chvíli mohou všeho nechat a být k dispozici pro práci v nemocnici v řádu hodin a na zavolání do toho naskočit," uvedl Jan Birke.

Dobrovolníci by podle něj v případě nutnosti měli odlehčit zdravotníkům například při manipulaci s pacienty nebo úklidem. "Potřebujeme dát dohromady akceschopnou partu deseti, dvaceti chlapů bez ohledu na kvalifikaci, kteří mohou pomoci."

Spustit audio

Související