Nejmladší ze tří mužů podezřelých z útoku v pařížské redakci se vzdal policii

8. leden 2015

Francouzská policie potvrdila, že se jí vzdal nejmladší ze tří mužů podezřelých z teroristického útoku v redakci magazínu Charlie Hebdo. Ve vyšetřovací vazbě skončilo i dalších šest lidí, dvojice hlavních podezřelých ale stále uniká. Během noci podnikli policisté rozsáhlé razie v Paříži, Remeši, Štrasburku a Charleville-Mézières u hranic s Belgií. Vyšetřovatelé ale z bezpečnostních důvodů nechtějí sdělovat podrobné informace o akci.

Podle policie má útok na svědomí dvojice Francouzů alžírského původu: 34letý Said Kouachi a 32letý Chérif Kouachi.

Mladší z bratrů už měl v minulosti problémy se zákonem. Byl odsouzen za podporu teroristických skupin a strávil rok a půl ve vězení. Na oba muže byl teď formálně vydán zatykač. Policie také zveřejnila jejich fotografie a žádá veřejnost o spolupráci.

Bratrům Kouachiovým údajně pomáhal 18letý Hamyd Mourad, gymnazista z města Charleville-Mézières. Podle neoficiálních informací listu Le Monde by mladík mohl být švagrem jednoho z hledaných.

Mourad se sám přihlásil na policii, když na sociálních sítích zaznamenal své jméno v souvislosti se střelbou. Chce prý prokázat, že s útokem nemá nic společného. Jeho spolužáci prohlašují, že byl v době útoku ve škole.

V zemi panují přísná bezpečnostní opatření - posílená je ochrana veřejných budov, nádraží, letišť i redakcí médií. Pařížským policistům v terénu vypomáhá na 800 mužů z dalších francouzských regionů. Vlajky na veřejných budovách jsou na půl žerdi.

V Elysejském paláci se sejde prezident François Hollande se zástupci všech klíčových politických stran - tedy i Národní fronty - s cílem sjednotit politickou scénu proti terorismu.

Dnes, v den národního smutku, je také naplánovaná velká manifestace na podporu svobody slova a k uctění památky zabitých novinářů a policistů.

Přesně v poledne se pak rozezní zvony v pařížské katedrále Notre Dame i v dalších katedrálách po celé zemi a Francie si připomene oběti minutou ticha. Zastavit by se měla i městská hromadná doprava. Od konce druhé světové války byl den národního smutku vyhlášen jen několikrát.

Stovky tisíc lidí manifestovaly kvůli útoku na pařížskou redakci už včera. Shromáždění se konala například v Berlíně, Paříži, Londýně, Madridu nebo Bruselu.

Lídři řady zemí poslali kondolence i povzbudivá slova o tom, že jejich národy stojí při Francii. „Co se stalo v Paříži, je ohavné. Nikdy nesmíme dovolit, aby teroristé zničili naše hodnoty, demokracii a svobodu slova,“ řekl britský premiér David Cameron.

Čtěte také

Podobnými výroky reagoval na útok také Vatikán, německá kancléřka Angela Merkelová i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Odsoudila ho i Liga arabských států. Americký prezident Barack Obama zase přislíbil pomoc v boji proti terorismu.

Útok odsoudil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun: „Jsem rozčílený a znechucený. Je to příšerný, chladnokrevný a neospraveditelný zločin. Navíc jde o přímý útok na demokracii, média a svobodu projevu. Chci všem rodinám obětí vyjádřit nejhlubší soustrast. Věřím, že francouzské úřady pachatele brzy postaví před soud.“

Čtěte také

Světoví karikaturisté uctili památku svých kolegů sérií obrázků, které útok v redakci francouzského magazínu reflektují. Nikdo se k němu dosud nepřihlásil, zástupci Al-Káidy a Islámského státu ale pařížské útočníky podpořili prostřednictvím sociálních sítí.

autoři: pan , jšm , vpo , tpa
Spustit audio