Nejlepší výhled na Tbilisi je z ruského kola. Vydejte se na procházku gruzínskou metropolí

Pokud se rozmýšlíte, kam vyrazit na delší prodloužený víkend, zpravodaj Martin Dorazín doporučuje Tbilisi. Hlavní město zakavkazské Gruzie leží na kulturním zlomu několika civilizací a rozhodně se tam nebude nudit. S sebou si vezměte pohodlné boty, aby vás při bloudění strmými uličkami starého města nebolely nohy. Rozcvičte si hlasivky, chcete-li si s Gruzínci zazpívat, a upozorněte zažívací trakt na ostrá gruzínská jídla.

Do gruzínských lázní jedině střízliví a nalačno, radí místní. Do léčivé vody se ponořil Martin Dorazín

V jedné koupeli je teplá a v druhé studená voda

Hlavní město Gruzie, dnešní Tbilisi, se dříve jmenovalo Tiflis. Původní název odkazuje k horkým léčivým pramenům, které prýští z rokle přímo v centru tohoto malebného města. Dnešní podobu tamní lázně získaly za osmanské nadvlády a dodnes jsou místem čilého společenského života.

Nemylte se, tohle není žádné večerní romantické posezení v klubu. Gruzínci milují zpěv a jsou schopní zpívat kdekoli, kdykoli a s kýmkoli. Teď je ale dopoledne, takže si umělecký projev, nebo spíš hulákání nechám na večer a vyrazím do města.

Nejdřív je ale nutné zajít do gruzínské posilovny. Tou se tady myslí podnik, kde vám přinesou kilo masa na rožni – šašlyky – a asi litr husté polévky charčo. Energii budete v Tbilisi potřebovat.

Lanovkou za zábavou

Na strmé vrcholky v okolí vede i kabinová lanovka

Tbilisi je opravdu neobyčejné město. V jeho centru se nachází kaňon s divokou řekou, zatímco zábavní park Mtacminda najdete ve výšce 727 metrů nad úrovní moře a 270 metrů nad městem.

Do této výšky se dostanete autobusem, po svých – což je dost náročné, protože hora Mtacminda je nesmírně příkrá – nebo pozemní lanovkou. Tu tady postavili už v roce 1925. Nahoru vás vyveze za 5 lary, což je asi 40 korun. Do parku už máte vstup zdarma.

Kavkaz z ruského kola

Zábavní park nad městem vznikl už v roce 1938, dnes se rozkládá na ploše dvaceti hektarů. V létě sem návštěvníky přitahuje příjemný chládek a celoročně svěží vzduch prosycený silicemi z borovic.

Zamlklý národ žije po staletí vysoko v kavkazských horách. V gruzínské Svanetii vás vezmou na cestu časem

Gruzínská horská provincie Svanetie

Poznávacím znamením hrdé a nikým nepokořené gruzínské provincie Svanetie jsou velmi neobvyklé středověké stavby věžového tvaru. Sloužily nejen jako obrana před nájezdníky, ale vypovídaly také o společenském postavení rodiny, a dokonce i o mužnosti svých majitelů.

Pokud si někdo chce gruzínskou metropoli prohlédnou z ještě větší výšky, musí si zaplatit jízdenku na horské dráze nebo na obrovském ruském kole, ze kterého se odvážlivcům nabízejí nádherné výhledy na vrcholky Kavkazu. Ty tady v okolí dosahují výšky až pěti tisíc metrů nad mořem.

Hudba a šašlyky

Zábavu si tu užijí nejen děti, ale i hudbymilovní dospělí. Zdejší hudební produkce je opravdu kvalitní. Traduje se, že Gruzínci umí zpívat už od narození, což mi hned dokazuje paní Tamara a její přátelé svojí interpretací písně Suliko. A nebyli by to Gruzínci, kdyby je hudební rytmus neponoukal i k tanci.

V zábavním parku můžete samozřejmě také ochutnat fantastická gruzínská vína ve stylových vinotékách nebo pochoutky zdejší kuchyně. Ještěže je tu hora Mtacminda, která přebytečné kalorie při výstupu spolyká.

autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio

Související