Nejlepší polárníci jsou bezdomovci, říká cestovatel Petr Horký

22. listopad 2018

Měl být původně učitelem. Nakonec se ale stal cestovatelem a filmařem. Během svého cestování se dostal jak na vrcholky světových hor, tak na mořské dno. A dobyl dokonce severní pól.

„Polárník je ten, kdo má opravdu rád mráz a pohybuje se v tom delší dobu,“ říká dokumentarista, který například sám několikrát přešel Grónsko od východu na západ. Grónsko navíc společně s Mongolskem a Cookovými ostrovy patří k jeho nejoblíbenějším destinacím.

Těmi nejlepšími polárníky ale podle něj jsou bezdomovci. Přežít ve městě je totiž prý o hodně obtížnější, než zvládnout zimu v přírodě, kde si můžete alespoň něco vyrobit. „Bezdomovci mají svůj svět a ne vždy najdeme společné téma. Párkrát jsem s nimi ale opravdu vedl zajímavou debatu. Přežít ve městě je nesmírně obtížné a kdo dokáže zvládnout zimu, tak má know-how, které normální obyvatel činžovního domu nezíská.“

Polárník ale musí mít i skvělou fyzičku. Však také několik svých parťáků našel i u bývalých vojáků. Sám Horký ale podle svých slov není žádný Rambo. „Když je člověk schopný uběhnout maraton, a je jedno, v jakém čase, klidně za šest hodin, tak jsem přesvědčen, že má dostatečnou fyzičku, aby zvládl nějaký náročnější pochod.“

Petr Horký a Martina Kociánová

Jaké to bylo stanout na místech, která zdolávali dobrodruzi v uplynulých staletích? Kdo mu dal nejcennější rady na cesty? A o čem bude jeho nový film Civilizace? 

autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.