Nejlepší integrace je, když lidé mají práci a nečekají v táborech, doporučuje konzultant OECD

8. březen 2022

Z Ukrajiny kvůli ruské invazi uprchly už dva miliony lidí, většina do Polska. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky tempo migrace označil za největší od druhé světové války. Zatímco z počátku do České republiky mířili hlavně ti, kdo už tu měli nějaké vazby, nyní se dostáváme do fáze, kdy začínají chodit i lidé bez zázemí, kteří chtějí hlavně do bezpečí, shrnuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

S jistou mírou chyby je ve Středních Čechách k dispozici bezmála dva a půl tisíce míst pro ubytování utečenců. „Za den dva ale mohou být pryč,“ upozorňuje hejtmanka.

Čtěte také

Tam, kde to situace dovolovala, se podařilo děti školního věku ihned zařadit do výuky a daří se to i se středoškoláky. Problematické je ale umísťování do předškolních zařízení. Školky totiž vyžadují zákonem nařízená očkování a ta rodiče někdy nemají jak doložit.

„Při rychlé evakuaci by mě asi napadlo vzít si rodný list nebo pas. Ale nenapadlo by mě vzít si očkovací průkaz dítěte,“ pokouší se vžít do situace uprchlíků hejtmanka.

Hosty byli:
Ladislav Novák, zahraniční zpravodaj na Slovensku, Český rozhlas
Petra Pecková, STAN, hejtmanka Středočeského kraje
Jan Schroth, migrační konzultant OECD

V některých případech je přitom ukrajinské očkovací schéma pro děti dokonce ještě přísnější než to české. Řešením může být doočkování dětí, nebo přijetí do školek proti čestnému prohlášení rodičů, uvažuje Pecková s tím, že obava z šíření nemocí je spíš hypotetická.

Zásadní je, aby si přicházející lidé našli co nejdříve práci, zdůrazňuje Jan Schroth, migrační konzultant OECD: 

Jan Schroth, migrační konzultant OECD

„Klíčové je, aby lidé byli hned informováni o svých právech a povinnostech. A aby integrace začala okamžitě, aby lidé někde neseděli a nepřemýšleli o svých příbuzných na Ukrajině. Nejhorší je, když lidé zůstávají v táborech a čekají na azylovou proceduru, aby mohli pracovat. Pokud se podaří, aby byli aktivní, tak nejlepší forma integrace je na pracovišti.“

Ukážou se Češi v lepším světle než za migrační krize z Blízkého východu? A povede se vyřešit problém s promptním uznáváním diplomů ze zahraničních univerzit? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související