Nejlepší fotka roku 1968? Czech Photo a Český rozhlas vyhlásily velkou fotosoutěž

18. květen 2018

Jak jsme žili přesně před 50 lety? Prostřednictvím fotek to teď připomínají Český rozhlas a společnost Czech Photo. Společně uspořádaly velkou fotografickou soutěž pro amatérské i profesionální fotografy s názvem Československo – fotografie roku 68. Hlavní téma? Každodenní život roku 1968.

Před 50 lety se v Československu psala „velká“ historie. Po politickém uvolnění 60. let, které vyvrcholilo takzvaným pražským jarem, přišla srpnová okupace a konec nadějí na socialismus s lidskou tváří.

U příležitostí 50. výročí srpnových událostí letos Czech Photo ve spolupráci s Českým rozhlasem vyhlásil velkou fotografickou soutěž. Ta chce vedle invaze připomenout i další témata roku 1968, jako jsou významné kulturní události, divadelní a filmové premiéry, hudební koncerty, majáles, sportovní úspěchy Věry Čáslavské a Jiřího Rašky na olympijských hrách, ale i všední život roku 1968 tak, jak ho zachytili nejen profesionální, ale i amatérští fotografové.

Dorazilo kolem tisícovky fotek. Převládají fotografie ze samotné invaze, především před Československým rozhlasem na Vinohradské třídě.

Herbert Slavík, předseda poroty

Podívejte se na výběr z došlých fotek:

Pro koho byla soutěž určená?

Pro každého, kdo v roce 1968 na fotografii zachytil, jak tehdejší život ve skutečnosti vypadal. Ať už jde o fotky srpnové invaze, významných kulturních událostí nebo všedního života.

Kdy bude vyhlášení?

Své fotky jste mohli posílat od 3. dubna do 21. června, a to elektronicky i poštou. O vítězi pak rozhodla odborná porota. V srpnu (konkrétně 16. srpna) uspořádají Czech Photo a Český rozhlas vernisáž výstavy zaslaných fotek a zároveň vyhlásí vítěze celé soutěže. Autoři tří nejlepších fotek se mohou těšit na odměnu 30, 20 a 10 tisíc korun.

Hodnotili jsme zachycení události, celkovou estetiku a pohotovost, s jakou fotka vznikla. Důležitý byl i význam události na fotografii. Šanci ale určitě měly i fotografie z běžného života.
Herbert Slavík, předseda poroty

Odborná porota pečlivě prošla všechny došlé fotografie a vybrala vítěze

autor: als
Spustit audio