„Nejhorší je, když se vás dítě zeptá: Mami, neumřu?“ Dětí s postcovidovým syndromem v Česku přibývá

Do nemocnic opět přicházejí děti s vážným postcovidovým syndromem. Doprovází jej vysoké horečky, průjem nebo vyrážka. Lékaři zatím neví, co syndrom způsobuje. S rostoucím počtem nakažených dětí covidem-19 se ale zvyšuje i počet dětí, které tento syndrom postihne. Podle doktora Jana Lébla z motolské nemocnice v Praze se takzvaný PIMS-TS týká jednoho dítěte z 1100, které onemocní covidem.

Nejhorší je, když se vám vlastní dítě zeptá: Mami, neumřu?“ popisuje Šárka. Její 11letý syn Kryštof měl zpočátku několik dní čtyřicítky horečky. Lékaři mu nejprve předepsali antibiotika, která nezabírala. Proto si chlapce nechali na JIP v Motole.

Čtěte také

Lékaři poté okamžitě zahájili léčbu postcovidového syndromu. Kromě vysoké horečky chlapec nespal a byl zvláštně malátný. „Nejsou to oni. Jako když se jim vypne mozek. Nemluvil a naříkal,“ popisuje Kryštofova maminka.

Rychlejší diagnostika

Dětí s postcovidovým syndromem teď přibývá, protože na podzim se covid-19 hodně šířil právě mezi dětmi. „Prakticky v každé službě máme příjem dalšího dítěte s PIMS-TS,“ vypočítává Jan Lébl z Pediatrické kliniky v Motole.

Do května lékaři v Česku zaznamenali 207 dětí, které postcovidový syndrom postihl. Aktuální čísla zatím k dispozici nejsou, lékaři je začali systematicky sbírat až minulý týden. Oproti minulým vlnám už ale lékaři syndrom dobře rozeznají.

Když jsme se s tím poprvé setkali před rokem, bylo horší to diagnostikovat. Dnes už máme podezření záhy,“ potvrzuje primář dětského oddělení Strakonické nemocnice Martin Gregora. Postcovidový syndrom umí lékaři léčit, v Česku na něj nezemřelo žádné dítě.

autoři: Jana Magdoňová , als
Spustit audio

Související