Nejen srpen 68 v "Hostu do domu"

21. srpen 2009

Srpnové události roku 1968 se prolínaly i výběrem hostů Českého rozhlasu 2 - Praha na sklonku prázdnin. Nechvalné 41. výročí sovětské okupace nám připomněli dva pamětníci: novinářka a socioložka Libuše Šilhánová a plukovník ve výslužbě Zbyněk Čeřovský. Je léto a čas dovolených, ze kterých si mnozí z nás přivážejí spoustu krásných fotek. Také proto jsme do studia pozvali hned tři zástupce z oboru fotografie: Vladimíra Birguse, Pavla Máru a Marka Pátka. Všichni se nám pokoušeli ukázat, jak vypadá svět objektivem fotoaparátu. Posuďte sami, jestli je stejný nebo ne. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Ve čtvrtek, den před srpnovými události r. 1968, nám dělala společnost novinářka a socioložka Libuše Šilhánová - žena, která celý život zasvětila hledání pravdy a obhajobě lidských práv. Vzpomínala na to, jak prožívala osudný 21.srpen 1968, kdy Československo okupovala vojska Varšavské smlouvy, a na Vysočanský sjezd, kde se českoslovenští komunisté postavili proti ozbrojené invazi. Zmínila také perzekuce, kterým byla, spolu se svým manželem Věnkem Šilhánem, vystavena dlouhá léta. S Janem Křelinou hodnotila období normalizace a vliv, který měla na morálku lidí. Hovořila o roli Charty 77 a hodnotách jako je hrdost a svědomí.

Libuše Šilhánová

Zbyněk Čeřovský, plukovník ve výslužbě, politický vězeň a signatář Charty 77 se 21. srpna 1968 pokusil bránit vlast před okupanty a ocitl se u zdi před namířenými samopaly sovětských vojáků. Tehdy, v 6:30 ráno přistála na letištní ploše první stíhačka s velitelem sovětských letadel, který šel rovnou na věž a dal příkaz k zapnutí lokátorů a radia. Z. Čeřovský dal naopak rozkaz k vypnutí všech přístrojů a zavření věže. Sovětští letci se tak dostali do nepříjemné situace, neboť neměli spojení se zemí. Jejich velitel je tak musel riskantně navádět ze svého letounu. Bránit vlast znamenalo podepsat si rozsudek ... Právě o pohnutých událostech před 41 lety, ale také o složitém období normalizace a emigrace vyprávěl nejen Zitě Senkové v pátek.

Zbyněk Čeřovský

U článku najdete fotogralerii ze slavnostního pietního aktu s kladením smutečních věnců, kterým jsme si před budovou Českého rozhlasu připomněli 41. výročí uctění památky padlých při okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Pietní akt s kladením smutečních věnců, kterým jsme si připomněli 41. výročí uctění památky padlých při okupaci Československa v srpnu 1968.

V úterý byl hostem ČRo 2 - Praha fotograf a pedagog Pavel Mára. Veřejnost ho zná především jako autora stylizovaných portrétů pro Shakespearovské slavnosti. Ty začal tvořit v roce 2002, kdy byl k účinkování přizván i Jan Tříska. Spolupráce s tímto hercem prý byla fantastická, protože "je to skutečný profesionál a k tomu ještě příjemný a ochotný člověk". Pro P.Máru to prý byl jeden z nejkrásnějších profesionálních zážitků. Stejně nezapomenutelné bylo i fotografování Bolka Polívky. Ten mu dal svou fotografii s věnováním: "Mára Márovi", v narážce na roli ve filmu Jana Hřebejka "Pupendo", kde hrál roli sochaře Máry. Práce je pro Pavla Máru koníčkem a svých dovolených objíždí filmové festivaly jako např. Karlovy Vary a Letní filmová škola v Uherském Hradišti, jak řekl Daniele Brůhové.

Logo

Marek Pátek, fotograf bulvárních novin, byl naším hostem ve středu. Co ho vede k přelézání plotů zahrad a je povolání paparazzi nebezpečné? - ptal se Pavel Kudrna. Je to přirozená zvědavost, která vystudovaného inženýra ekonomie přivedla k bulváru a bylo mu dokonce vyhrožováno fyzickou likvidací. Jak sám řekl, fotky ze soukromí slavných nejen "loví", ale často bývá celebritami i volán k nějaké události. Prakticky tak fotí "na objednávku".

Marek Pátek

V pondělí nás v pořadu Setkání navštívil další fotograf, pedagog, respektovaný teoretik a organizátor výstav v tuzemsku i v zahraničí Vladimír Birgus. Je členem Evropské společnosti pro dějiny fotografie, jedním se zakladatelů Pražského domu fotografie a stálým spolupracovníkem mnoha našich deníků a časopisů. Studoval literaturu, divadlo a film na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a souběžně také fotografii na FAMU v Praze, kde dodnes vyučuje. Jak řekl, je šťastný, že se může živit fotografií, která pro něj představuje to nejkrásnější, co ho v životě mohlo potkat. Dovoluje mu interpretovat dění kolem sebe a vyjadřovat názory a pocity. Kouzlo fotografie je také v tom, že odráží realitu. I když v dnešní době digitálních technologií to už není tak docela pravda, řekl Zitě Senkové.

Vladimir Birgus

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.



autor: eh
Spustit audio