Nejdražší kávu koupíte v Dubrovníku

29. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatský deník provedl srovnání cen v restauracích na chorvatském pobřeží. Turistická sezona v Chorvatsku se vyvíjí lépe, než se očekávalo. Chorvatsko je nejen zemí sluníčka a koupání, ale také horské turistiky a sportu. Pokles cen nemovitostí se nevyhnul ani této středomořské destinaci.

Víte, ve kterém městě na chorvatském pobřeží zaplatíte nejvíc za kávu, pivo nebo večeři? Ze srovnání, které provedl deník Slobodna Dalmacia, vychází jako tradičně nejdražší Dubrovník. Zatímco v Zadaru nebo Vodici dáte za espreso běžně 5 až 8 kun, v Dubrovníku to bude 8 až 14. Za minerálku, která ve Splitu vyjde na 8 až 12 kun, si v Dubrovníku účtují 10 až 17. I přes drahotu je ale Dubrovník místem, které zahraniční turisté nejlépe znají a nejčastěji vyhledávají.

Turistická sezona v Chorvatsku je zatím lepší, než mnozí očekávali. Chorvatský ministr cestovního ruchu Damir Bajs řekl, že Chorvatsko může být s dosavadním průběhem sezony spokojeno. Země je na tom podle něj lépe než některé jiné středomořské destinace. V prvním půlroce se počet ubytovaných turistů oproti loňsku snížil asi o 3 procenta. To nepředstavuje nijak dramatický propad vzhledem k tomu, že mnozí lidé kvůli hospodářské krizi často ruší nebo omezují dovolenou.

Chorvatsko není jen moře, ale také například nádherné hory a skály. Některá místa jsou považována za mimořádně atraktivní horolezecká střediska. Snad nejznámější je Národní park Paklenica poblíž Zadaru. Letos toto středisko nabízí kromě tradičních lákadel i dětské lezení. Podle místních médií skály v Paklenici zdolávají už i pětileté děti.

Hospodářská krize vedla téměř po celém světě k poklesu cen nemovitostí. Výjimkou v tomto ohledu není ani Chorvatsko. Cena některých nových staveb klesla o 10 až 15 procent. Kupující zaplatí méně než před rokem i za mnohé atraktivní domy při pobřeží. Deník Jutarnji List vybral deset nejlepších nabídek na trhu. Ceny těchto atraktivních domů, z nichž většina má i soukromé pláže, se pohybují od 980 tisíc do více než 3 milionů eur.

Dnešní večer přímo překypuje nabídkou nejrůznějších akcí. V Trogiru začíná gastroshow s názvem Co jedli staří Trogirané. Centrem těchto slavností jídla je hotel Palace. Ochutnávky ale budou i na hlavním náměstí od 21 hodin a od 23 hodin pak v Trogiru můžete zajít na půlnoční koncert chorvatské zpěvačky Josipy Lisacové.

Hudba označovaná jako "balkanrock" dnes zazní v Solinu, kde koncertuje duo Neno Belan a Marijan Ban. V Poreči od 22 hodin hraje v klubu Byblos švédký DJ a skladatel elektronické hudby Steve Angello. V Dubrovníku od 21.30 na terase pevnosti Revelin začíná vystoupení místní hudební a taneční folklorní skupiny Lindjo.

Bankovní kurzy:
Splitska banka kupuje 100 českých korun za 27,80 kun, jedno euro vyměníte za 7,27 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot se nemění. Eurosuper stojí u sítě INA 7,44 kun a eurodiesel 6,67 kun.

Doprava:
Na chorvatských silnicích a dálnicích je středně hustý provoz. Na dálnici A6 spojující města Rijeka a Záhřeb fouká v nárazech silný vítr, sledujte dopravní značení. Menší kolony se mohou objevit u turistických center.

Počasí 30. července:
Bude velmi teplo a slunečno. Mírná oblačnost se může objevit jen v západní části pobřeží. Slabý nebo mírný vítr, západní či severozápadní. Teploty v noci 20 až 25 stupňů, denní 30 až 35 stupňů Celsia.

Teplota moře se pohybuje od 23 do 27 °C. Relativně nejchladnější je moře na Hvaru a Mljetu, nejteplejší na ostrově Rab a u Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: Na otevřeném moři může zafoukat severozápadní vítr do 35 uzlů, postupně by měl slábnout.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu