Nejde pouze o polské maso, ale o všechny exportéry podezřele levného zboží, tvrdí europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

6. březen 2019

Česká strana neustoupí, a ani se k tomu nechystá. Jde o žádost Evropské komise, aby ministerstvo zemědělství ukončilo mimořádné kontroly polského masa kvůli nálezu salmonely. Zavedené kroky jsou údajně nepřiměřené incidentu.

Veterináři kontrolují v Benešově maso přímo na jatkách. Veškeré údaje o původu masa najde spotřebitel na samolepce

Zpracování masa na jatkách v Benešově

Kauza polského hovězího masa může mít dopad i na české chovatele. Podle některých jatek se totiž snížil zájem o hovězí maso. Obavy u české produkce nejsou ale podle Státní veterinární správy na místě.  Na všech jatkách má totiž své zaměstnance, kteří kvalitu masa kontrolují.

Podle europoslance a místopředsedy Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Pavla Poce (ČSSD) „komise postupuje podle nějakých svých informací, které ale zřejmě nejsou úplné,“ řekl na Plusu.

Zároveň ale nechápe, kam až se u nás tato debata dostala, že se dokonce skloňují informace o obchodní válce a „podobných nesmyslech. Tady se přece v našich potravinách objevuje salmonela, a to z nějakého konkrétního zdroje. A jen ten, kdo tu nemoc sám nezažil, může mít vůbec nějaké pochybnosti. Salmonelóza je nesmírně nepříjemná, nebezpečná a u citlivých osob může vést až k smrti,“ řekl europoslanec.

Nic rušit nebudeme

Česka strana chce kontroly zrušit, ale až když budou polské porážky zvířat za přítomnosti veterináře a druhá strana přijme i další už avizované legislativní úpravy.  Vzájemný spor se pomalu snaží urovnat i polská strana. Ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski prohlásil, že chce nejpozději do konce března v Mazovském vojvodství přísné kontroly.

Stejný ministr se v Česku zviditelnil svým nedávným prohlášením, podle kterého se pokoušíme poškodit kvalitní polské zemědělce, a recipročně zavede kontroly na české pivo. Teď ale „brzdí“ a na svém Twiteru napsal, že polské pivo chutná nejlíp s českým pivem.

Česká strana by pak byla ráda, aby celá Evropská unie zavedla taková opatření, aby se něco podobného neopakovalo. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) dokonce řekl, že by mělo jít o opatření proti polskému masu.

Tady nejde jen o Polsko

„Tahle formulace se mi osobně nelíbí, protože nejde jen o polské maso. Budeme chtít opatření proti všem výrobcům z jakékoli země, kteří nerespektují hygienické předpisy. Budeme chtít, aby je nemohli exportovat. Bude taky zajímavé zjistit, kteří dovozci z ČR nakupují tak levné zboží, u kterého mohou tušit, že tam je nějaký problém.“

Evropská komise prý dobře ví, že kontrolní mechanismy v Polsku selhávají. „Jinak by tam asi nechtěli posílat velkou komplexní kontrolu na audit. I to je důvod, proč by bylo dobré, aby tato kauza měla celoevropský dopad,“ dodává europoslanec Pavel Poc.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru.

autoři: Michael Rozsypal , Renata Kropáčková , Viktor Daněk , lup
Spustit audio

Související