Nejde jen o to, co jíte. Ale i jak a s kým, radí psychiatr Jiří Raboch
Životní styl ovlivňuje naši psychiku, náladu, i to, zda budeme ve stáří trpět demencí, podotýká profesor Jiří Raboch.
„Genetika je nám dána. Ale na to, zda jsou naše geny spouštěny nebo vypínány, má vliv životní styl. Důležité jsou stravovací návyky, partnerské zázemí, koníčky a životní prostředí. To vše ovlivňuje naši psychiku a to, jak jsme schopni stresy zvládnout.“
Užívejte si jídlo v klidu a s přáteli
Už Hippokratés říkal, že všechny nemoci začínají ve střevech. Ryby, ovoce, zelenina, olej, trochu vína, to je středomořské stravování. Ale nejde jen o složení stravy, ale i o způsob jejího přijímání. V klidu s přáteli.
Ti, co pijí nadměrně, mají zdravotní problémy. Ale lidé, kteří pijí společensky přiměřeně, jsou na tom podle studií lépe než ti, co nepijí vůbec. Ať už z hlediska depresí, demencí a z hlediska dožití.“
Těšte se na svého koníčka
Lidé mají dobré zázemí, dobrý příjem, ale přesto trpí nedostatkem radosti. Co s tím? „Je to problematika moderního uspěchaného světa,“ vysvětluje Jiří Raboch v pořadu Dva na Dvojce.
„Je dobré mít koníčka, na kterého se těšíte. Když víte, že jednou týdně půjdete za kamarády nebo za kulturou a dáte si to do svého pravidelného režimu, tak to psychiku osvěží.“
Které knihy napsal o jídle a životním stylu Jiří Raboch? Jaké potraviny brání vzniku demence?
Související
-
Honzákův recept na životní spokojenost: Dělat si radost a mít čisto v duši je to nejpodstatnější
Radost je cílová emoce, která by měla naším životem prostupovat, tvrdí známý psychiatr Radkin Honzák. Spousta lidí se ale dnes radovat moc neumí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.