Nejcitovanější vědec Hobza: Ve vědě potřebujete štěstí

22. leden 2016

Český chemik prof. Pavel Hobza je opět mezi nejcitovanějšími vědci světa. Publikováno bylo 526 jeho článků, které se dočkaly více než 30 tisíc citací!

Tento úspěch může podle Hobzy pomoci získat další peníze z velkých grantů, protože v žádostech o granty jsou citace jedním z kritérií hodnocení.

Čím to je, že zrovna česká teoretická chemie je na světové úrovni? Hobza je přesvědčen, že za to vděčíme slavným vědcům Rudolfu Zahradníkovi a Jaroslavu Kouteckému, kteří v polovině 20. století založili tzv. pražskou školu kvantové chemie, která od počátku patřila ke světové špičce.

„ A otcové zakladatelé měli štěstí na studenty a ti zase měli štěstí na svoje studenty,“ usmívá se Hobza.


Česko má v prestižním seznamu společnosti Thomson Reuters za rok 2015 celkem čtyři zástupce. Například Německo má zástupců 181, Polsko 4, Maďarsko a Slovensko zástupce žádné. Profesor Hobza, který působí v Akademii věd a zároveň na Univerzitě Palackého v Olomouci, v seznamu figuruje již druhým rokem.

Vedle poctivého studia a poctivé práce potřebuje každý úspěšný vědec trochu štěstí. „Musí mít štěstí a v pravou chvíli studovat problém, který je zrovna akutní. A také v pravý moment přijít na řešení. Načasování tématu je klíčové,“ je přesvědčen Hobza.

Momentálně pracuje na projektu počítačového navrhování nových léků.

„Vývoj nových léků je mimořádně drahý, mluvíme o částce jedna miliarda dolarů a v poslední době se to ještě zvyšuje. Navíc to trvá velmi dlouho, 10 nebo i 15 let. Výpočetní chemie může tento proces zlevnit a urychlit,“ vysvětluje úspěšný vědec.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: bur , Ondřej Nováček
Spustit audio