Negativní jevy spojené s provozováním heren nesou na svých bedrech obce, říká šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

20. listopad 2015

Vyšší zdanění hazardu, ochrana dodavatelů před praktikami obchodních řetězců a daňové slevy na děti. To všechno by dnes měli na mimořádné schůzi sněmovny projednat čeští poslanci. První dvě předlohy už ve sněmovně vyvolaly dlouhé a emotivní diskuze.

ODS například vadí, že podíl, který jde obcím ze zdanění hazardu, má být menší.

„Převážnou většinu negativních jevů, které jsou spojené s provozováním heren, nesou na svých bedrech obce. Je spravedlivé, abychom jim ty peníze ponechali, navíc, když vládní koalice odmítla zvýšit podíl obcí na sdílených daních,“ říká šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Občanští demokraté by chtěli změnit i zdanění. U sportky navrhují 21%, u kurzových sázek 22, u hracích a hracích automatů 30%. Opozice kritizuje i to, že se předloha zaměřila jen na daně a nemá ambice hazard regulovat. Nicméně všechny opoziční strany jsou připravené loterijní novelu podpořit.

„Ty daně pro hazard jsou nízké. Vládní návrh je jen přechodné řešení na jeden rok. Jde o dvě milirady korun, které chceme směřovat na sport,“ vysvětluje ministr financí Andrej Babiš.

Regulaci hazardu i prevenci závislosti na hraní řeší takzvaná velká novela o hazardu. Ta ale začne v ideálním případě platit až od ledna roku 2017. Právě kvůli regulaci ji musí notifikovat Evropská komise.

Poslanci budou řešit i ochranu dodavatelů před nekalými praktikami obchodních řetězců. O této normě se ve sněmovně také hodně a dlouho debatovalo. Návrh je na řetězce poměrně přísný. Za nekalé praktiky by jim hrozila pokuta až deset milionů korun nebo srážka deseti procent z obratu.

„Nejčastěji ke zneužití tržní síly dochází na straně řetězců. Tady může být deklarována dobrá vůle, snaha mít etické kodexy, ale jistotu vám dá teprve zákonná úprava,“ myslí si premiér Bohuslav Sobotka.

Poprvé se k poslancům dostane i návrh na vyšší daňové slevy na děti. V koalici ho prosadila KDÚ-ČSL, která si tím plní svůj program. Tato novela zvyšuje daňové zvýhodnění u druhého dítěte o 1200 korun za rok a u třetího a dalšího o 3600 korun.

autoři: Jana Tupá , Michael Rozsypal
Spustit audio