Nechte se inspirovat a nescrollujte sociálními sítěmi po probuzení, doporučuje mladým terapeut Vojtko

31. prosinec 2021

V souvislosti s dospívající a čerstvě dospělou generací se mnohdy mluví o vyšším výskytu úzkostných a depresivních symptomů. Podle terapeuta Honzy Vojtka se ale podobné jevy vyskytují ve vyšší míře napříč všemi generacemi, tu současnou jen podrobujeme mnohem většímu zkoumání.

Před pár lety vědci bili na poplach, že bychom měli být pozorní k tomu, jak používáme technologie. Že to mění fungování mozku a mladí, kteří na technologiích vyrůstají, nebudou umět komunikovat. Umějí a komunikují, ale jinak.

Jinak se potýkají také s vlastním životem, který, narozdíl od předchozích generací, nemají „nalajnovaný“, potřebují v něm obstát, nést důsledky svých rozhodnutí a ideálně u toho ještě dobře vypadat.

V posledním letošním dílu Diagnózy F jsme si s Honzou Vojtkem povídali o „ztracených generacích“ i o tom, proč je dobré se nechávat inspirovat a nescrollovat sociálními sítěmi hned po probuzení. A taky o tom, že k dosažení svých cílů potřebujeme disciplínu a tu nám nikdo nedá, tu se musíme naučit sami.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.