Nechci svoji víru žít v uzavřeném klubíku, říká Alexandra Jacobea z projektu Nekostel

7. listopad 2021

Alexandra Jacobea působí jako evangelická farářka v pražských Dejvicích. Kromě toho se ale stala jednou z tváří projektu Nekostel, který právě pod patronací Českobratrské církve evangelické vznikl. U jeho zrodu stáli mimo jiné faráři Karel Müller a Jakub Malý, známí také jako Pastoral Brothers, literární historik (a kazatel) Martin C. Putna nebo teolog Saša Flek, který s Alexandrou tvoří kazatelskou dvojici jménem Sousaší.

Náplní Nekostela jsou pravidelné „experimentální bohoslužby“ v pražském klubu Rock Café doprovázené živou hudbou. Cílí na lidi, kteří by se do klasického kostela jít třeba ostýchali, a snaží se je oslovit přístupným a srozumitelným jazykem. Jacobea ale dodává, že alespoň pro ni je cílem tyto lidi přivést k zájmu o spiritualitu tak, aby se jejímu rozvíjení věnovali i dál a třeba jinde.

Čtěte také

I když jde o misii, nevnímá ji Alexandra jako nátlak nebo přesvědčování o víře, ale spíš otevřenost. „Nechci víru žít v nějakém svém klubíku, uzavřené bublině,“ říká. Právě přístupnější a otevřenější forma Nekostela je tak pro ni způsob, jak oslovit i lidi, kteří sami o sobě třeba uvažují jako o nevěřících, ale zároveň je spiritualita zajímá.

Jak se k víře dostala Alexandra Jacobea a proč se rozhodla stát farářkou? Jaká hudba bohoslužby Nekostela doprovází? A má Nekostel nějakou svou teologii nebo se drží evangelické tradice? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Fatima Rahimi , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.