„Nechci moc slibovat, ale čeká nás těžké období“ – český pohled na čtyři osobnosti moderních polských dějin

13. říjen 2013

Před sedmdesáti lety – 29. září 1943 – se narodil předák nezávislých odborů Solidarita a později polský prezident Lech Walesa a před pětatřiceti lety – 16. října 1978 – byl kardinál Karol Wojtyla zvolen papežem a přijal jméno Jan Pavel II.

Kromě těchto dvou významných protikomunistických osobností moderních polských dějin mají shodou okolností v letošním roce svá kulatá výročí i jejich klíčoví oponenti: Edvard Gierek – šéf polských komunistů v letech 1970 až 1980, který by se letos dožil rovné stovky, a generál Wojciech Jaruzelski (mimo jiné – a postupně – náčelník generálního štábu, dlouholetý ministr obrany, předseda vlády, předseda státní rady, vůdce polských komunistů v letech 1981 až 1989, polský prezident). Ten letos oslavil svoje devadesáté narozeniny.

Poláci komunismus vždycky přijímali jako vnucený systém. Katyňská tragédie v roce 1943, kdy Stalin nechal postřílet polskou elitu, likvidace odbojových struktur z druhé světové války včetně bojových jednotek Armii krajovej (polské nekomunistické podzemní armády), posun území polského státu na západ (kdy východní části země zabral Sovětský svaz) atd. Jejich podzemní ozbrojený odboj byl činný ještě v polovině padesátých let. Protikomunistické vzpoury se cyklicky opakovaly – 1956, 1968, 1970, 1976, 1980. Od tohoto roku byl odpor opět permanentní. V zahraničí stále fungovala exilová vláda – sice bez diplomatického uznání – ale úřadující až do volby Lecha Walesy prezidentem v roce 1990. Dobová anekdota označovala Polsko jako „nejveselejší barák v celém lágru“.

Optikou archivních záznamů Českého rozhlasu budeme – z českého úhlu – sledovat čtyři výše uvedené osobnosti a jejich prostřednictvím i moderní polskou historii. Zazní zde hlasy všech čtyř, dále pak uslyšíte pozoruhodnou lekci ze zeměpisu v podání Gustáva Husáka, komentáře naší propagandy – souhlasné nebo kritické, podle aktuálního polského vývoje – o našich polských sousedech, zajímavé a málo známé informace o možnostech invaze Varšavského paktu do Polska v době nástupu Solidarity i hlas filmového režiséra Andrzeje Wajdy.

V pořadu je použita hudba polského skladatele, zpěváka a hráče na klávesové nástroje Józefa Skrzeka.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio