Nechceme přikovat mámu k dítěti. Žádejme částečné úvazky, radí expert

16. listopad 2017

Školský zákon počítá s tím, že by od roku 2020 měly mít i dvouleté děti nárok na umístění do jeslí. Je i pro ně vhodná institucionální péče, nebo jim naopak může odloučení od matky způsobit nenapravitelnou psychickou újmu? Počet dětí mladších tří let, které v česku navštěvují školku nebo jesle, patří mezi zeměmi OECD k nejnižším.

„Kvalitní a dostupná zařízení zajišťují dobrou péči a pomáhají slaďovat soukromý a pracovní život rodičům,“ uvedla v pořadu Pro a proti koordinátorka dětských skupin Daniela Vašíčková. Ta připomíná, že podle dostupných výzkumů se separační úzkost objevuje u dětí do jednoho roku, kdy začínají vznikat první sociální vazby. „Domnívám se, že tehdy děti začínají potřebovat kolektiv.“

Pedagog Marek Herman upozornil, že do tří let se utváří až 90 % naší osobnosti. „Dítě nikdy není tak citlivé a vnímavé jako do tří let. Tehdy si díky přítomnosti matky a otce tvoří základní pocit důvěry v sebe a ve svět.“ „Zavřít mámu na tři roky do 3+kk na Proseku je jako vězení. Měli bychom se vrátit k rodině, širší rodině, komunitě, mateřským a rodinným centrům, možná i k dětským skupinám. Ale rozhodně ne dávat tříměsíční děti do jeslí jako ve Španělsku nebo Belgii,“ dodává. Podívejte se na celou diskuzi na videu:

autor: jpr
Spustit audio