Nechceme po státu náhradu zisků nebo ztrát, chceme jen přežít, říká iniciativa Za živou hudbu

18. květen 2020

Iniciativa Za živou hudbu odhaduje, že v důsledku pandemie dojde k poklesu obratu v oblasti hudby z 20 na 10 miliard korun. Hudebníci proto požadují po státu 4,5 miliardy korun, navrhují zrušení DPH na prodej hudby a snížení DPH na prodej vstupenek.

„O takových číslech se nebudu bavit, pokud nejsou ničím podložená,“ říká v pořadu Pro a proti ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Čtěte také

Podle něj je vláda (i ministerstva) připravena pomoci, ale debata musí vypadat jinak. „Musí se opírat o fakta, nemůže to být je mávání miliardami.“

„Těch 4,5 miliardy nebyl přímo požadavek, ale vyčíslení ztráty... Chceme jen pomoci přežít,“ upozorňuje mluvčí iniciativy Za živou hudbu Alexandr Smutný.

Iniciativa se prý snaží hudební sektor zmapovat a v něm efektivně alokovat ztráty a udělat „trampolíny pro ty, co se dostanou na samé dno.

Všichni v hudebním sektoru se těší, až budou moci zase dělat to, co je živí... Ale když si vezmete klub, do kterého se vejde 600 lidí, uděláte odstupy 2 metry, tak se jich tam vejde 70 nebo 80, což je pro klub ztrátová produkce... Ani není určeno, kdo bude průběh hlídat a jak se bude pokutovat.
Alexandr Smutný

Ministr připomíná, že parlament schválil, že organizátoři festivalů a koncertů, kteří během ledna a února prodávali lístky, mají možnost nahlásit akci jako zrušenou. „Bude se na ně vztahovat ochranná doba, kdy se na ně nevrhnou ti, kteří vstupenky koupili. Ta bude trvat do října 2021.“

Dnešní omezení a pravidla jsou pro mnohé kulturní akce zničující, za takových podmínek je těžké si představit třeba koncert... Už dnes jsou ale parametry pro venkovní produkce o něco příznivější než u vnitřních akcí. Teď jde o to, udělat pravidla tak, aby to umožnilo podobné akce do tisícovky lidí pořádat.
Lubomír Zaorálek

Zástupce hudebního sektoru dodává, že nejde o krytí ztrát či zisků, ale o už vynaložené náklady na akce, jako jsou festivaly. „A my chceme jen to, aby tyto subjekty mohly přežít a příští ročníky se mohly udělat znovu.“

Proto iniciativa nabízí ministerstvu kultury data, která její členové sebrali. „Chceme tak pomoci klubům, festivalům, výrobcům hudebních nástrojů... A bavit se o instrumentech, jakými podpora proběhne, je už otázka na pracovní skupinu,“ shrnuje Alexandr Smutný.

„Je mi jasné, že pokud budou hygienické limity postavené tak jako dnes, tak je to nereálné... Debatu vedeme, ale já prostě nemohu převálcovat epidemiology, limity nakonec vytváří ministerstvo zdravotnictví,“ konstatuje Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Spustit audio

Související