Nechat se proti chřipce očkovat, nebo pěstovat silnou imunitu?

20. listopad 2015

Chřipka, vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se vyskytuje po celém světě vrcholí obvykle v České republice v období od ledna do března. Hlášeno bývá ročně kolem milionů nemocných. Přijde i letos chřipková epidemie a kdy? A riskneme to, že neonemocníme, nebo se raději necháme naočkovat?

„Chřipka je v podstatě zabiják,“ uvedl v Dnešním Plusu vakcinolog Rastislav Maďar.

Je zodpovědná za 2 % úmrtí na naší planetě, tedy půl milionu osob každým rokem. „V České republice to představuje asi 2000 úmrtí, tedy dvojnásobek oproti počtu obětí dopravních nehod,“ dodal lékař.

Podle něj je proočkovanost proti chřipce u nás nízká, a dochází ke zbytečným ztrátám na životech.

„Sice velmi záleží na tom, jaký chřipkový kmen se objeví a jak blízko bude vakcíně, ale je to zatím ta nejlepší zbraň, kterou má lidstvo k dispozici,“ tvrdí Maďar.

Ten připomněl, že zvláště důležité je očkovat děti. „Děti jsou absolutně fantastičtí nosiči. Zatímco běžný nemocný člověk vylučuje chřipkový virus několik dnů, tak děti a osoby s poruchou imunity i několik týdnů.“

Jaké jsou chřipkové výhledy pro letošní a příští rok? „Zatím to vypadá tak, že kmeny, které byly už zachyceny od nemocných, se shodují s vakcinačními kmeny. Nevypadá to, že by došlo k odklonu,“ konstatoval lékař.

„Samotnou intenzitu epidemie nedokáže nikdo předvídat. Chřipkový virus dokáže divy a člověk je vždy ten, který se musí přizpůsobit. Očkování ale ještě stihnout lze: zatím to nevypadá na příchod epidemie v prosinci, ale až prvních týdnech příštího roku,“ shrnul Rastislav Maďar.

Chybí prevence, tvrdí specialistka

„Nejde o úmrtí na samotnou chřipku, ale o úmrtí na přidruženou bakteriální infekci z důvodů dalších oslabení organismu u člověka,“ upřesnila vakcinologovy výroky specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Té vadí, že se chřipkou straší veřejnost pořád, a je tlak na to, aby se lidé dali očkovat.

„Mně tady naprosto chybí, a vidím obrovskou rezervu v prevenci bez rizika, tedy v posilování imunitního systému,“ kritizovala specialistka.

To, že chřipkové viry kolem nás jsou každý rok a jsou pokaždé jiné, nepopírá. Její cíl je jiný: „Abychom se místo strašení snažili podporovat lidi v tom, ať budují přirozenou imunitu.“

„Třeba aby optimalizovali hladinu vitamínu D, který podporuje imunitní systém a omezovali konzumaci cukru. Existuje totiž shoda, že imunitní systém ohrožuje právě nadbytečná konzumace cukru,“ varovala Slimáková.

Místo toho vytváříme rizikové návyky i dětem. „Učíme děti i v našich školách konzumovat cukr v podobě slazených nápojů,“ připomněla specialistka.

„Na jedné straně nepodporujeme prevenci, a pořád se tu jen bavíme až o hašení těch požárů,“ vyjádřila svůj postoj k očkování proti chřipce Margit Slimáková.

autoři: Ivana Navrátilová , oci
Spustit audio