Nechápu, co český stát detencemi běženců sleduje, říká aktivistka Aljochinová

20. listopad 2015

Detenční zařízení pro cizince v Bělé Jezové navštívila Maria Aljochinová, členka ruské skupiny Pussy Riot. Mluvila mimo jiné s rodinou, která měla být propuštěna po dvou měsících, zatím je však dále v zařízení zadržována.

Zda jsou česká zařízení skutečně horší než věznice, jak tvrdí třeba veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, se někdejší ruské vězeňkyně zeptala Daniela Vrbová.

„Podle nás je důležité srovnat podmínky ruských vězňů a běženců v Česku,“ uvedla aktivistka.

Somálská rodina, s níž Maria hovořila, jí řekla: „Nespáchali jsme trestný čin, nechápeme, proč jsme ve stejných podmínkách, jako vězni. Nikdo nám nic neřekl, všechny informace jsou v češtině.“

„Potřebují základní věci, především tlumočníky, to je práce státu nebo sociálních pracovníků. Hodně lidí má také malé děti, a ty v detenci pláčou,“ potvrdila aktivistka.

To jde proti humanitním ideálům, soudí. „A varovala bych, že pokud bude Česko, evropská země, v této praxi pokračovat, zařadí se brzy po bok Ruska. Ta cesta může být vážně krátká.“

Maria Aljochinová tvrdí, že je s vlastními vzpomínkami na ruské vězení srovnaná. Přesto jí chování a neochota ostrahy v Bělé Jezové včera silně připomněly stráž z jejího vězení.

V něčem přeci jen českou detenci považuje za horší než ruskou věznici. „V ruském vězení jsme mohli každý den vyjít na vzduch do zvláštního prostoru, abychom se trochu nadechli a odpočinuli, tohle ti lidé nemají, celý den sedí uvnitř a nevědí, co mají dělat.“

„Nechápu, co tím český stát sleduje, a proč nechává tyto lidi propadat čím dál většímu traumatu. To nejcyničtější, co jsem se dozvěděla je, že český stát vybírá za pobyt v detenci od lidí peníze. Vypadá to jako vězení, je to vězení, a oni za to ještě vybírají.“

Již rok funguje projekt Zóna práva, který poskytuje právní pomoc ruským vězňům, posílá jim léky nebo upozorňuje na případy bezpráví. „Také už rok provozujeme zpravodajský portál o trestním právu Mediazona."

„Dnes je to 12. nejčtenější titul na ruském internetu. Považuji to za dobrý výsledek a doufám, že nás nezruší,“ shrnula Maria Aljochinová.

autoři: Daniela Vrbová , oci
Spustit audio