Nečekaní spojenci v boji se skleníkovým plynem

26. listopad 2012
Monitor

Armáda mikroorganismů schopných „zneškodnit“ skleníkový plyn oxid dusný je zřejmě větší, než jsme se domnívali. Vyplývá to ze zkoumání jejich genomů.

Hrozbou pro globální klima není jen oxid uhličitý nebo metan. Snad ještě nebezpečnější je oxid dusný, který je asi 300krát silnější skleníkový plyn než oxid uhličitý. Oxid dusný navíc reaguje s ozónem, čímž poškozuje ochrannou ozónovou vrstvu. Jeho hlavním zdrojem je zemědělství, spalování fosilních paliv a čištění odpadních vod. V přírodě se naštěstí vyskytují bakterie, které oxid dusný redukují na neškodný plynný dusík. A jak se zdá, těch je všude kolem nás daleko víc, než se dosud zdálo.

Vědci z Tennesseeské univerzity hledali v genomech různých mikrobů geny pro enzymy, které katalyzují redukci oxidu dusného. Zjistili, že se vyskytují u nečekaně širokého spektra různých skupin mikroorganismů. Jejich enzymy jsou podobné, avšak evolučně odlišné od enzymů dosud známých denitrifikačních bakterií. Mikroorganismy schopné redukovat oxid dusný se zřejmě vyskytují ve většině, ne-li ve všech půdách a sedimentech. Tento objev by podle vědců mohl napomoci pochopení kontroly emisí oxidu dusného a zlepšení modelů cyklů skleníkových plynů. Zároveň pomáhá vysvětlit, proč některé studie zaměřené na emise oxidu dusného přinášely nekonzistentní výsledky.

Zdroj: University of Tennessee, Knoxville

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.