Nebývale velká vlna nelegálních migrantů míří z Maroka do Španělska, všímá si španělský El País

18. květen 2021

Přibližně 1500 nezletilých osob, stovky mladých lidí a několik rodin překročilo námořní hranici u autonomního města Ceuta u pobřeží severní Afriky. O situaci dohromady asi 5 tisíc migrantů, kteří sami, nebo na primitivních plavidlech plavou v moři, informuje španělský list El País.

Do španělského autonomního města, které se nachází na území Maroka, se dostaly až 3 tisíce lidí bez dokladů. Podle informací deníku jeden z migrantů cestu nepřežil. Lidé zdolali pobřeží bez většího odporu marockých bezpečnostních složek.

Čtěte také

Právě Maroko je aktuálně se Španělskem v diplomatickém sporu. Maroku vadí, že jejich severní soused umožnil léčbu jednoho z vůdců separatistů v Západní Sahaře, kterou si Maročané nárokují. Madrid tím prý narušuje dobré sousedské vztahy.

Příchod tak velkého počtu nelegálních migrantů za jediný den do Ceuty je ve Španělsku bezprecedentní událostí. Podle zdrojů citovaných španělským deníkem, jde teď o největší počet lidí od začátku celé migrační vlny do Evropy.

Na Kanárských ostrovech znamenal nejintenzivnější víkend loni v listopadu 2 tisíce příchozích. Vládní zdroje předpokládají, že je to pouze začátek období masivních odchodů migrantů z Maroka, ať už Maročanů, nebo subsaharských Afričanů.

Španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska v pondělí odpoledne předsedal krizovému štábu. Dohodnuto bylo posilnění civilní stráže, do Ceuty tak míří dalších 200 policistů. Cílem španělského ministerstva vnitra je vyjednat s Marokem návrat značné části migrantů, uzavírá španělský deník El País.

Bude Čína lídrem ve výrobě čipů?

Hongkongský deník South China Morning Post se zabývá otázkou, proč nejlidnatější stát na světě zůstává roky pozadu za společnostmi, jako je například tchajwanská TSMC, což je největší výrobce polovodičů na světě.

Čtěte také

Čínský vicepremiér Liou Che nedávno shromáždil nejvyšší technologické představitele země, aby diskutovali o plánech na příštích pět let. Jedna z oblastí, kterou se zabývali, byly právě polovodičové technologie.

Mnoho odborníků tvrdí, že dveře pro inovátory v oboru jsou nyní otevřené a Čína by mohla dohnat stávající globální lídry, píše hongkongský list. Ve stejný den, kdy Liou Che s představiteli technologického průmyslu na toto téma debatoval, shodou okolností tchajwanská firma TSMC oznámila, že našla způsob, jak zpracovat polovodičové uzly menší než nanometr. Průlom v technologii čipů o velikosti jen dva nanometry oznámila také americká IBM.

Čínská hra o nahánění konkurence by se tak mohla ukázat jako velmi divoká, uzavírá deník South China Morning Post.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související