Nebyla otázka, jestli České Švýcarsko chytne, ale jen kdy. Navrhovali jsme protipožární předěly a další věci, které se ale neděly, říká senátor Linhart

8. srpen 2022

Kdo nebo co stojí za požárem v Českém Švýcarsku? Mělo na požáru významnější podíl kůrovcové dřevo, nebo byly dobré důvody, proč ho na místě nechat? „Budeme muset zjistit, jak se chovat lépe k českým lesům,“ říká v Pro a proti náměstek ministryně životního prostředí Tomáš Tesař (TOP 09). Senátor, nestraník za STAN a místostarosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart vidí dva okamžiky, kdy správa parku podcenila situaci.

„Dlouho se říkalo, že jde o malý požár, docela se to zlehčovalo. Daleko závažnější byly ale události několik let zpátky, kdy byla také až zlehčována naše opakovaná upozorňování na rizika požáru v tomto místě s desítkami kilometrů čtverečních suchého lesa,“ dodává politik.

Čtěte také

Úředník uznává, že smrkové lesy po kůrovcové kalamitě jsou extrémní situací. „Smrk, když uschne, tak pod sebou vytváří lidově řečeno hrabanku, která je extrémně hořlavá. Připomínky ze strany obcí tu byly a správa parku prováděla potřebné úpravy.“

Vždycky se dá dělat víc, namítá senátor. „Navrhovali jsme věci, které se neděly, například zvýšení průjezdnosti komunikací, která byla naopak v posledních letech úmyslně zmenšována. Navrhovali jsme protipožární předěly a další. V zásadě se ale nic moc nedělo.“

Správa měla být připravena a domluvena, měly být připraveny vjezdy a další věci, které jdou udělat.
Zbyněk Linhart

„Ty nejvíce navštěvované turistické cesty v parku byly vždy udržovány ve stavu, kdy nehrozilo nebezpečí,“ ujišťuje Tesař. Ten také uznává, že padlé kmeny už v tak přirozeně nepřístupném terénu komplikují hasičský zásah.

Podle zonace, kterou si ministerstvo životního prostředí a správa parku narychlo schválily na konci roku 2018, je jedna třetina území bezzásahová a dvě třetiny zásahové. „Takže měli už dávno zasahovat podle svých vlastních předpisů. V následujících letech ale dělali věci ode zdi ke zdi. Buď čtyřicetihektarové holiny, nebo nedělali vůbec nic a obojí je špatně,“ kritizuje senátor.

Proti vyvážce, ale i proti nevyvážce místní autority protestovaly.
Tomáš Tesař

„Nebyla otázka, jestli to chytne, ale jen kdy. A správa měla být připravena a domluvena, měly být připraveny vjezdy a další věci, které jdou udělat. A bohužel v parku ještě jsou desítky procent území ve stejném stavu,“ konstatuje senátor Zbyněk Linhart.

Čtěte také

Tesař prý vychází z časové osy kůrovcové gradace. „Pan senátor má pravdu, že na začátku let 2017 a 2018 se intenzivně kácelo, aby se zamezilo šíření kůrovce, a shodneme se, že čtyřcetihektarové holiny jsou proti naplňování cílů národního parku.“

„Pak další těžba kůrovcového dřeva a jeho vyvážení bylo zastaveno. Proti vyvážce, ale i proti nevyvážce místní autority protestovaly. Ale dva cíle dané zákonem, ochranu přírody a zajištění bezpečnosti, je třeba vyvážit. Dnes už víme, že je potřeba to opět posoudit, zásady péče nejsou schváleny a je tedy možnost se k tomu vrátit,“ navrhuje Tomáš Tesař (TOP 09).

Poslechněte si celé Pro a proti Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , oci
Spustit audio

Související