Nebudete muset čekat na autobus, přijede na zavolání

15. únor 2016
Trendy

Mobilní aplikace pomalu mění klasické modely chování. Tam, kde byste zvedli telefon a zavolali si, dejme tomu taxík, můžete bez jediného slova zajistit, aby za pár minut stál před vaším domem. Ale v budoucnu to nemusí být jen taxík, ale třeba taky elektrické kolo, samořízené auto nebo robotické vozidlo hromadné přepravy. Je toto budoucnost dopravy ve městech?

Vytvořit novou dopravní službu nebo zlepšit tu stávající? Jak říká spoluzakladatel (nejoblíbenější) mobilní taxi aplikace, Ondřej Krátký, dopravní kapacity tu jsou, je ale třeba je lépe distribuovat, jen o taxících ale řeč nebude.

„Věříme, že většina dopravy se bude poptávat teď a tady – že už nebudou zastávkové jízdní řády, ale plynulá doprava, která, když ji potřebuji, tak si ji poptám,“ říká Ondřej Krátký, spoluzakladatel mobilní aplikace, která inovuje prostřednictvím chytrých telefonů objednávání taxíků.

Stejně jako si kdysi předávali poznatky naši předkové, předáváme si je i dnes, akorát kanály a rychlost se mění - v dnešním virtuálním světě je proto neopomenutelnou funkcí je možnost hodnotit a sdílet, tedy v tomto případě přidávat hodnocení řidičů.

„Vidím, že mám na výběr ze dvou řidičů. Oba jsou hodnocení skvěle, jeden má lepší auto, tak mi nabídl dražší tarif. Ti řidiči se dobrovolně vystavují hodnocení stovek a stovek uživatelů,“ sděluje Krátký.

V současné době slouží tato aplikace pro objednávání taxislužeb. Původní idea ale byla jiná a souvisela s co nejlepší optimalizací dopravy ve velkoměstě. Po několika letech zkušeností s mobilní aplikací by se tak její tvůrci chtěli k této ideje vrátit.


Náš cíl je dostat z města tu spoustu zaparkovaných aut a zajistit to tak, že pro lidi bude pohodlné tu dopravu objednávat, aby to auto tam tahat vlastně nemuseli. Dnes auta, která jsou ve městě zaparkovaná, jsou ve většině případů totálně nevytížená a stojí jen lidi peníze a čas. Kompletní vize je zajistit tak přístupnou dopravu, aby člověk to auto města nemusel brát, protože to pro něj bude víc ekonomické a pohodlné zároveň.

„Dnes máme něco, čemu můžeme říkat burza přepravního prostoru. Dneska můžu z mobilu poslat poptávku a ozvou se mi taxikáři. Za půl roku můžu poslat poptávku a ozve se mi, že tam někde je kolo, které si můžu půjčit, nebo se mi zobrazí spojení, že tam jede tramvaj,“ říká Ondřej Krátký.

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona

Trendy jsou ale závislé na mnoha činitelích - v případě trendů dopravy budoucnosti, to může být otázka, co bude přepravu pohánět – nejpodporovanější cesta je v současnosti elektřina.

„Hodně velkým faktorem bude elektromobilita. Elektřina, která se dá čerpat z nočního proudu, dokáže zlevnit ty náklady klidně až o polovinu,“ říká Ondřej Krátký.

Cílem jejich snažení je platforma pro mobilní objednávání městské dopravy, která by propojila veškeré dopravní prostředky.

Pokud vás zajímá, jaké další přepravní trendy se na nás chystají a jak se modelují dopravní simulace pro tzv. smartcities si poslechněte záznam rozhovoru s expertem na inteligentní dopravní systémy z Centra umělé inteligence ČVUT Michal Jakob.

autor: ošv
Spustit audio