Nebojte se chodit na preventivní prohlídky, covid pozitivního na chodbě nepotkáte, vyzývá ředitel Nemocnice Na Bulovce

21. říjen 2020

V Česku dál rekordně přibývá nakažených, hospitalizovaných, pacientů ve vážném stavu i obětí. Největší nápor čeká zdravotnictví kolem 11. listopadu, i proto už armáda buduje polní nemocnici v pražských Letňanech. „Je to racionální tah. Ústav zdravotnických informací a statistiky varuje, že celorepublikově je velká šance, že dojdou lůžka v nemocnicích – musíme se na to připravit,“ říká ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

Jeho nemocnice prý dokáže pro covidové pacienty vyčlenit na dvě stovky standardních lůžek a 41 lůžek na jednotkách intenzivní péče, kde je možnost mechanické plicní ventilace.

Čtěte také

„S růstem nakažených roste s určitým zpožděním i počet hospitalizovaných. Začátkem října jsme měli 42 hospitalizovaných s covidem, nyní jich máme 76. Počet lidí na ventilátorech je zatím stabilní, je jich asi 13 a nepřibývá jich,“ upřesňuje ředitel.

Navýšit kapacitu lůžek intenzivní péče ale není snadné, limitujícím faktorem jsou zejména počty personálu a jeho odbornost, nikoli materiální nedostatek: „Plicních ventilátorů máme více, než jsme schopni obsloužit,“ podotýká.

Kvaček připouští, že v některých českých nemocnicích zůstávají pacienti, kteří by v nich být nemuseli, například protože se nemohou vrátit do domova pro seniory. Na Bulovce se prý ale snaží zachovat si volné kapacity pro případ rychlého nárůstu případů.

Čtěte také

V tomto ohledu má také pomoci právě letňanská nemocnice, kam by mohli být k doléčení umísťováni pacienti, kteří už mají za sebou nejakutnější fázi nemoci. „Nejintenzivnější lůžka se tam také budují pro případ, kdyby se něčí stav prudce zhoršil. Počítáme nyní s deseti,“ uvádí.

A varuje: „Druhá vlna, která nyní kulminuje, samozřejmě odejde. Může ale přijít třetí, čtvrtá... Je stále otázka, jak je to s imunitou, takže na očkování čeká celý svět. Je to jedna z možných cest ven.“

Nebojte se prevence

Kvůli koronaviru museli Na Bulovce drasticky omezit provoz některých oddělení. „ARO je už dnes z velké části transformováno pro covid a předěláváme i urgentní příjem, který standardně přebírá úrazy. Nyní je řeší traumatologická ambulance,“ popisuje.

Čtěte také

Pro umístění pacientů s covidem bylo rovněž transformováno oddělení následné péče a kožní. Došlo tak k vyčlenění celého jednoho pavilonu, a totéž čeká i ortopedii. Kvaček zároveň ubezpečuje, že onkologie a porodního oddělení se změny nedotknou.

Současně vyzývá lidi, aby dále chodili na preventivní prohlídky, včetně zejména těch onkologických. „Jsme pavilonová nemocnice. Pokud k nám jdete na onkologickou prevenci, tak nepotkáte pacienta s covidem – jdete do úplně jiné budovy,“ zdůrazňuje Kvaček.

„Nesmí dojít k zanedbání péče o vážné stavy jen proto, že se člověk bojí, aby se nenakazil. V nemocnici je vše striktně odděleno a není důvod se obávat,“ dodává ředitel nemocnice.

Jak se změnila komunikace s ministerstvem zdravotnictví s nástupem Romana Prymuly? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.