Nebezpečný pilíř z jezu Brejlov na Sázavě zmizel, během dvou let u něj zemřeli dva vodáci

23. červenec 2016

Vodáci už nemusí mít strach, jak zvládnou projet řeku Sázavu kolem zbytků starého kamenného pilíře u jezu Brejlov. Majitel nechal stavbu, kvůli níž například v květnu utonul portugalský student, odstranit.

Jez Brejlov na Sázavě patřil podle vodáků dlouhodobě mezi nebezpečná místa. Voda je tam totiž často navedla ke zbytku starého kamenného piliře, řada z nich se o něj poranila a letos v květnu pod ním utonul portugalský student. Kvůli tomu musel majitel pilíř zbourat.

I tak zůstává jez místem, u kterého si musejí dát lidé pozor. Není totiž úplně jasné, zda zmizela i železa, která by teď mohla být schovaná pod vodou.

„Pokoušeli jsme se právní cestou dotazovat vodoprávních úřadů obecně na stav tohoto jezu. Dále jsme to řešili přes ministerstvo dopravy, které se toho úkolu docela ujalo a oslovilo místně příslušný vodoprávní úřad s tím, aby byl tento nebezpečný předmět odstraněn," popsal pro ČTK Petr Ptáček cestu, která vedla ke zbourání pilíře.

Část vodáků, především začátečníků, lod přes jez přesto raději přenášejí. „Z mého pohledu už je teď jez bezpečný, protože pilíř, který byl tím nebezpečím, už tam není,″ řekl místní majitel půjčovny lodí Jaromír Biolek.

Letošní sezona je na rozdíl od dvou předcházejích pro vodáky příznivá. Vody je dost, takže se jezdí i hlavní tah z Týnce nad Sázavou do Pikovic.

autor: haj
Spustit audio