Nebezpečné známosti nočních opic

Mirikiny (Aotus trivirgatus) obývají Jižní a Střední Ameriku
Mirikiny (Aotus trivirgatus) obývají Jižní a Střední Ameriku

Podlehnout nebezpečné známosti a nahradit jednoho partnera druhým se nemusí vyplatit. Pro jihoamerické noční opice je to dokonce vysloveně nevýhodné.

Primáti mirikiny (Aotidae) obývají Jižní a Střední Ameriku. Na rozdíl od jiných opic jsou to noční tvorové, kteří se v temnotách orientují nápadně velkýma očima i citlivým sluchem. Zoologové mirikiny dlouho považovali za čistě monogamní druh, který žije ve skupinách tvořených rodičovským párem a jejich mláďaty. Ta od rodičů odcházejí ve věku dvou až tří let. V roce 2008 ale vědci z Pensylvánské univerzity zjistili, že do idylického rodinného života mirikin může zasáhnout nebezpečná známost – zvíře, které rozbije trvalý pár a nahradí v něm jednoho z původních partnerů.

Mirkina (Aotus trivirgatus) je noční primát

Prvním zaznamenaným případem byl samec, který zabil samce z trvalého páru a přisvojil si jeho družku i mláďata. Od té doby vědci napočítali mnoho dalších případů, z nichž některé byly také velmi dramatické. V 27 případech byla narušitelem samice, ve 23 samec. Naznačuje to, že nebezpečné známosti jsou u mirikin poměrně častým jevem. Pokračující výzkum však nyní ukázal, že rozchod či rozbití páru a nahrazení jednoho partnera druhým je nevýhodný.
Mirikiny s jedním partnerem odchovaly za dekádu v průměru o 25 % více mláďat než ty, které měly dva a více partnerů. Proč je reprodukční úspěch věrných mirikin vyšší než u u těch nevěrných, zatím není zcela jasné. Logickou příčinou by ale mohlo být to, že samice mohou zabřeznout jen během několika měsíců v roce a že pár před pářením potřebuje nějakou dobu na to, aby se mohl sžít.

Zdroj: University of Pennsylvania