Nebaví mě, když je zlo blbé. Píšu to, co mě jako dítě fascinovalo, říká spisovatel pro děti Csicsely

25. leden 2021

„Možná mi ještě zůstala dětská duše a doufám, že je jiná než duše dospělého, která je zavalená spoustou starostí a obav,“ říká scenárista a spisovatel Lukáš Csiscely a vysvětluje: „Nejsem spisovatel-rodič a vycházím spíš ze svého dětství. Mám pocit, že spisovatel-rodič má často opatrovnický postoj vůči dětem a přináší idealizovaný svět bez čehokoliv znepokojivého. Já vycházím z toho, co mě samotného fascinovalo v dětství.“

„Byly to třeba pohádky jako Třetí princ, kde bylo zlo opravdu zlé. Než třeba Princezna ze mlejna, kde je zlo blbé, přihlouplé a není strašidelné,“ soudí Csicsely.

„Vycházím z toho, co bych si já sám jako dítě přečetl. A ukazuje se, že to funguje. Jedna z mých posledních knížek jsou povídačky z popraviště a pohřebiště. Zní to drasticky, ale jsou to pohádky, které vypráví například o hřbitovním psu, který se seznámí s kostlivcem, a pak se spolu skamarádí. Nebo o bludičce, která v dnešním přesvětleném světě není vidět,“ říká spisovatel.

Co děti baví? Poslechněte si celé Hovory.

autoři: Naděžda Hávová , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.