„Nebát se, vzít bílou hůl do ruky a vyrazit do světa,“ říká účastník soutěže TyfloBrno 2018

Organizace Tyflocentrum Brno uspořádala o víkendu v rámci Brněnských dnů pro zdraví další ročník soutěže pro nevidomé TyfloBrno 2018. Soutěžit ale mohl i ten, kdo se nebál dočasně vyměnit zrak za klapky na očích a bílou hůl.

Brněnské Tyflocentrum prostřednictvím soutěže účastníky seznamuje s jednotlivými městskými částmi a geniem loci vybraných míst. Letos padla volba na Brno-střed a tak se nevidomí se svými asistenty dostali i do budovy Českého rozhlasu.

„Zkuste si tipnout nebo spočítat, jaké výročí bude rozhlas slavit v příštím roce?“ „No, já si myslím, že 95.“ Do své soutěžní karty si za správnou odpověď připsal Petr Mašek další body. Jeho kartu měl u sebe po celý závod takzvaný anděl – asistent, který soutěžícího na trase o celkové délce dvou kilometrů doprovázel.

„Soutěžícím se přečte nějaká legenda a oni potom podle nápověd hledají nějakou krabičku nebo předmět, takzvanou kešku, a na základě toho potom dostávají otázky vztahující se k danému místu. Za správné odpovědi dostávají body, ale mohou obdržet i trestné body – za pomoc, kterou si vyžádají od anděla,“ vysvětluje průběh celé akce Michaela Bubníková a dodává, že například za neuvážené vstoupení do vozovky jsou tři trestné body. Dalším problémem mohou být pro nevidomé třeba poštovní schránky na budovách, protože ty holí stěží odhalí.

Podle Petra Maška mají tyto soutěže smysl. Svou účastí a také reportáží ze závodu do časopisu pro nevidomé, chce podpořit i další podobně handicapované lidi. „Chtěl bych touto cestou dokázat, že tyto akce nejsou vůbec nebezpečné, že jsou výborně zařízené a ošetřené. Lidi se nemusí bát tu hůl vzít do ruky a vyrazit do světa, protože sedět doma, přemýšlet a trápit se, to k ničemu nevede.“ Podle něj jsou obrovským bonusem těchto akcí jednak prostory, kam se nejen nevidomí běžně nedostanou, ale i lidé, se kterými se setkají.

autor: Petr Tichý
Spustit audio