Neandrtálci možná nebyli jediní, s kým se lidé křížili

13. květen 2010

Dlouho očekávané přečtení genomu neandrtálců ukázalo, že mezi nimi a našimi předky skutečně existovaly intimní vztahy. Neandrtálci ale pravděpodobně nebyli jediným druhem, se kterým se zcestovalý Homo sapiens zapletl.

Ještě před tím, než tým výzkumníků z Planckova institutu pro evoluční antropologii v Lipsku zveřejnil závěry plynoucí z přečteného genomu neandrtálce, přišli vědci z Univerzity Nového Mexika s výsledky jiné genetické studie. Variace genomu současných lidí z různých míst světa ukazovaly na křížení s neandrtálci, což výzkum z Lipska potvrdil. Vědci ale upozorňují, že ne všechno se dá vysvětlit křížením lidí a neandrtálců.

Asi před 40 000 let došlo u lidí žijících v Indo-Pacifiku k nárůstu genetické diverzity. Možnost, že by se v té době Homo sapiens setkal s neandrtálci, kteří se navíc podle současných poznatků tak daleko na jihu nikdy nevyskytovali, je podle vědců mizivá. Otázkou tedy je, s kým se to naši předkové v Indo-Pacifiku vlastně zapletli. Možnými kandidáty jsou jak lidé Homo erectus, tak druhy spřízněné s hobity z ostrova Flores, kteří žili ještě před 13 000 let.

Dalším objevem, který ukazuje na možnost křížení s jinými druhy než neandrtálci, je takzvaná X-women z jeskyně na jihu Sibiře, o které vědci referovali letos v březnu. Tento člověk žil před 50 000 až 30 000 let a jeho genom se nepodobá žádnému z dosud známých lidských druhů. Buď tedy představuje nový druh, nebo jde o mezidruhového křížence.

Zdroj: New Scientist

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.