Název kapely Korben Dallas vznikl na WC

25. duben 2014

Sympatická slovenská kapela Korben Dallas zažívá zatím asi nejúspěšnější rok své kariéry. Deska Karnevalová vrana sklízí úspěchy nejen u hudebních fanoušků, ale i u hudebních kritiků, což na československé hudební scéně není úplně častá věc

„Jsme rádi, že na stará kolena máme úspěšnou kapelu,“ říká s nadsázkou zpěvák a kytarista Juraj Benetin.

Název kapely prý skutečně vznikl na WC. Kapela si dlouho lámala hlavu nad tím, jak se pojmenují. A jednou v restauraci na toaletě našel Juraj cedulku s nápisem Korben Dallas. Přinesl ji ukázat ostatním ke stolu a název se okamžitě všem zalíbil. Teprve druhý den si skupina na internetu našla, že Korben Dallas je postava z filmu Pátý element.

Korben Dallas zůstali v textech věrní rodné slovenštině a daří se jim v nich přinášet hodně osobní a niterná sdělení bez toho, aby jejich skladby vyznívaly banálně, naivně nebo trapně. „Ta trapnost to je hranice, jakmile cítíme jen náznak trapnosti, tak jdeme od toho,“ říká Juraj Benetin.

Poslechněte si celý rozhovor s Jurajem, ve kterém jsme se dotkli i toho, jestli jsou Slováci lepší tanečníci než Češi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.