Nazaretské kostely se přou, kde došlo ke zvěstování narození Krista. O fakta už dávno nejde

21. prosinec 2017

Ježíš přišel na svět v Betlémě, domovem Panny Marie a Josefa byl ale Nazaret. Právě zde archanděl Gabriel Marii zvěstoval, že porodí Ježíše, který zde podle Nového zákona prožil dětství a mládí.

O to, kde přesně ke zvěstování došlo, se přou hned dva kostely. Pravoslavní tvrdí, že k němu podle rukopisu došlo v blízkosti studny, která skutečně stojí u jejich kostela. Podle katolíků se tak ale stalo na místě dnešní baziliky, pod kterou archeologové odkryli pozůstatky kostela z byzantské éry.


Lidé moc nedají na fakta, debata o tom, ke zvěstování došlo, je spíše věcí politiky a prestiže.Monir, učitel historie na místní škole

Co do počtu turistů vítězí bazilika Zvěstování Panny Marie, v kostele sv. Gabriela se ale naučili, jak na nich vydělávat. Obvykle můžete do kostela vejít i odejít stejným vchodem, tady vás ale ven pustí bočními dveřmi, takže musíte projít galerií a obchodem a možná si při té příležitosti něco koupíte.

Náměstíčko u kostela je dnes plné obchodů a kaváren, ještě před pár lety tomu ale bylo jinak. Za vším byl projekt vlády a radnice Nazaret 2000. Stavěl na unikátní historii města a připravoval místní na přívaly turistů.

Kvůli nim město zavřelo silnice, které k obchodům vedly. Někteří se přizpůsobili, jiným nastaly zlé časy. Mnoho majitelů muselo zavřít, protože nebyli ochotni platit za ochranu. Často jim bylo vyhrožováno, došlo ale i k fyzickým napadením, a dokonce i vraždám.

autor:
Spustit audio