Navštivte s námi unikátní královský palác Changdeokgung v Koreji

24. září 2010

Uprostřed moderního Soulu, oddělený rušnou magistrálou od umělecké čtvrti divadel a galerií, se na více než 495 660 metrech čtverečních rozkládá palácový komplex Changdeokgung. V prosinci 1997 byl jako jediný z paláců v Soulu zařazen na seznam světových památek UNESCO. Po více než šest set let se v jeho zdech odehrávaly intriky, vítězství i tragédie nejvýznamnější korejské dynastie Joseon.

Changdeokgung byl vybudován třetím vládcem dynastie Joseon králem Taejongem v roce 1405 jako druhý palác východně od tehdejšího královského paláce Gyeongbokgungu, což prozrazovalo i jeho původní jméno - Donggwol, tedy Východní palác. Koncové -gung v korejských jménech označuje palác, takže se někdy setkáváme s pojmenováními Changdeok či Gyeongbok - jména uvádíme v anglické transkripci.

Detail královniných komnat bez hřebenu

Po zničení a vyhoření vlivem japonské invaze byl palác roku obnoven 1615 a královské sídlo do Changdeokgungu přestěhovalo od té doby natrvalo. Korejští panovníci zde žili a vládli po následující tři staletí. Palácový komplex během své historie vyhořel několikrát, byl poničen, přestavěn a některé prostory byly dokonce během japonské okupace v letech 1910-1945 potupně přeměněny na zoologickou zahradu. Nyní se v komplexu nachází 41 budov a unikátní zahrada. Changdeokgung je rozdělen do tří částí, administrativní (Oejeon), obytné (Naejeon) a zahrady (Huwon). V roce 1979 byl palác zrekonstruován do své současné podoby a spolu se sousední konfuciánskou svatyní Jongmyo patří k jediným památkám na seznamu UNESCO v Soulu.

Changdeokgung je možné navštívit pouze v rámci organizované prohlídky, která se pro cizince koná v angličtině třikrát denně a trvá přibližně hodinu. Během prohlídky projdete nejdůležitější místa, jako obytné části královny a krále, královskou úřadovnu, pyšnící se glazovanými tmavě modrými střešními taškami, které byly importovány z Číny, knihovnu i garáž, ve které nacházejí různé typy vozů od nosítek až po automobil Daimler, patřící poslednímu vládci dynastie Joseon králi Sunjongovi. Královniny komnaty se od jiných staveb liší tím, že jejich střecha nemá hřeben - a to z důvodu lepšího proudění energií dovnitř budovy. Ostatně král sem mohl vejít pouze v určité dny, které byly schváleny jako vhodné pro případné početí potomka.

Pro krále byla vyhrazena vyvýšená cesta

Východní symbolika hrála při stavbě paláce důležitou roli a je promyšlená do posledních detailů. Všechny budovy například vytváří harmonii s okolní krajinou, které tvoří nevysoké, ale působivé hory. Zajímavé je také oblíbené místo, kde králové relaxovali - nedaleko měli k dispozici knihovnu a v malém jezírku si dokonce mohli zachytat ryby. Před třeskutými mrazy, jaké tu v zimě panují, je chránil důmyslný systém vytápění ondol - zatápí se zvenku pod budovou, takže teplo jde uvnitř budovy rovnoměrně od podlahy. O krále bylo v Changdeokgungu postaráno dokonale - až do takových detailů, že měli speciální sluhy, kteří odnášeli veškeré jejich exkrementy nejprve k posouzení lékařům, kteří dbali na vládcovo zdraví. Přesto královská dynastie Joseon v loňském roce po více než šesti stech letech vymřela.

Otvory pro topný systém ondol

Seoul News

autor: Denisa Kollmannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.