Návštěva tureckého premiéra ve Francii

28. červenec 2004

Turecký premiér Erdogan vykonal oficiální návštěvu Francie, kde se snažil prosazovat přijetí Turecka do Evropské unie. Muslimská země se sedmdesáti milióny obyvatel, která by měla v Evropském parlamentu více poslanců, než Němci, stojí před branami Unie. Požadovaná kritéria již splňuje.

Ve čtvrtek ukončil svou třídenní oficiální návštěvu Paříže turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Jeho hlavním záměrem zde bylo plédovat pro kandidaturu Turecka na vstup do Evropské unie.

Členské země Evropské unie se mají rozhodnout letos v prosinci, zda zahájí s Ankarou přijímací rozhovory na základě zprávy, která bude zveřejněna Evropskou komisí v říjnu. V roce 1999 Unie potvrdila Turecku statut kandidáta, který podléhá stejným kritériím, jako ostatní. Avšak diskuse o této kandidatuře v Unii pokračovala dál. Během kampaně za evropské volby se francouzské pravicové strany postavily proti vstupu této země, která má 70 miliónů obyvatel, a navíc muslimských. Argumentem je i to, že Evropa se musí již nyní potýkat se svým rozšířením na východ.

Francouzská levice podporuje princip turecké kandidatury, ale arménská lobby naléhá, aby mezi podmínky vstupu bylo zařazeno uznání genocídy. President Jacques Chirac, který byl vždy pro přijetí, jakmile tato země splní podmínky, znovu potvrdil na summitu NATO na konci června v Istambulu, že rozhodnutí se bude zakládat na závěrech komise, a dodal, že podle něj existuje "nezvratný pohyb k přijetí Turecka". Přesto však je s tímto názorem na pravici osamocený, a to i ve vlastní straně - Unii pro presidentskou většinu. Ta se v dubnu jednohlasně vyslovila proti vstupu Turecka. Také další francouzská pravicová strana - UDF - Francouzská unie pro demokracii - je proti. Její předseda François Bayrou se vyslovil, že pokud chceme z Evropy učinit unijní celek, který by působil na mezinárodní scéně, nesmí být příliš různorodá. "Máme-li zato, že Evropa se musí neustále rozšiřovat a zahrnovat země, které patří k jiným světadílům a jiným kulturám, bude z ní nakonec slabá Evropa. Také předseda Hnutí pro Francii Philippe de Villiers se tvrdě staví proti vstupu Turecka do EU, neboť je podle něj základnou terorismu, mafií, drog a ilegální imigrace. A samozřejmě Le Penova nacionální Národní fronta se staví proti přijetí země, která je "z historických, geografických, politických, morálních i náboženských důvodů" zemí asijskou. Na druhé straně francouzští socialisté jsou s výhradami pro vstup. Podle nich je třeba dokončit debatu o hranicích Evropy a také o genocidě Arménů z roku 1915. Uznávají, že přijetí Turecka je záležitost na nejméně jednu generaci, ale zároveň vyzdvihují, že Turecko udělalo velký krok vpřed ve věci demokracie, například zrušilo trest smrti. Také francouzští Zelení jsou pro vstup Turecka a vidí v něm plus pro Evropu, zejména v jejích vztazích s jihem.

Erdogan se v Paříži sešel s presidentem Jacquesem Chirakem i s premiérem Jean-Pierrem Raffarinem. Jeho záměrem zde bylo vysvětlovat opatření, která učinilo Turecko pro vstup do Unie. A zároveň, jak prohlásil, "požádat Francii, aby turecko i nadále podporovala jako doposud, a zdůraznit odhodlání Turecka sladit své zákony se zákony Evropské unie. Dalším jeho hlavním záměrem bylo zapůsobit na francouzské veřejné mínění. Také proto se nechal doprovázet impozantní delegací podnikatelů a obchodníků a jako zlatý hřeb návštevy oznámil nákup pětatřiceti airbusů pro Turkish Airlines.

Rozhodnutí, které učiní 25 zemí 17. prosince, bude znamenat zahájení přístupových jednání, pokud Turecko splňuje požadovaná kritéria - tak zvaná Kodaňská kritéria. Poté, jak připouští turecký premiér Erdogan, mohou následovat ještě dlouhá vyjednávání, a hovoří o pěti či deseti letech. "Avšak nezahájit jednání, jakmile Ankara splňuje kritéria stanovená Unií, by znamenalo porušit své závazky, neobstát ve zkoušce upřímnosti," prohlásil Erdogan. "Nyní již není čas na zpochybňování tureckého evropského směřování, když mu byl statut kandidátské země Unií oficiálně přiznán již před lety.

Turecký premiér také zdůraznil, že reformy nebudou zpochybňovány v případě zamítnutí Evropské unie. "Kodaňská kritéria se stanou Ankarskými kritérii, řekl, neboť to je cesta, kterou si Turecko zvolilo samo. Pokud jde o uznání genocidy Arménů, připomněl, že to není součástí uložených kritérií, ale patří mezi problémy, které jsou řešeny s Arménií, která neuznává současné hranice. Premiér Erdogan se vyslovil pro Evropu jako "místo setkávání kultur a civilizací" a řekl, že doufá, že takovou i bude a že přijetím velké muslimské země nepromarní příležitost ukázat cestu celému světu.

autor: Tomáš Kybal
Spustit audio