Návrhářka Šárka Šišková pronikla do muzea FIT: Je to vrchol mé tvorby, dostala jsem se mezi světové firmy

14. leden 2022

Šárka Šišková je jedinou českou oděvní návrhářkou, která je zastoupena svými modely ve stálých sbírkách newyorského Museum at the Fashion Institute of Technology. „Dědeček kreslil, strýc vyřezával sochy ze dřeva, to prostředí mě k tomu vlastně vedlo,“ vzpomíná módní návrhářka, malířka a úspěšná spisovatelka na to, co ji táhlo k umělecké tvorbě.

Když se přihlásila na grafiku na střední uměleckoprůmyslovou školu, byla přijata na design obuvi. „To mě neskutečně bavilo, vůně kůže a to všechno. Ale tehdy na vysoké škole nebylo studium zaměřené na obuv, tak jsem vystudovala oděvní design,“ vysvětluje zlínská rodačka.

Čtěte také

Ve světe své modely nejvíce předváděla v New Yorku, ale také v Paříži či ve Vídni. „V Praze jsem dokonce ve Veletržním paláci měla přehlídku v Malé dvoraně. Přijela mi ji dokonce otevřít Valerie Steele, ředitelka Museum at FIT. Pozvala jsem ji už na přehlídku v New Yorku. Tehdy sice nepřišla, ale den poté si mě pozvala a vybrala si modely do muzea,“ popisuje návrhářka.

Dostala jsem se mezi světové firmy, které jsou nejvíce top. A já jsem vlastně byla jen já, Šárka Šišková z České republiky.
Šárka Šišková

To považuje za vrchol své oděvní tvorby. „Ten moment, kdy jsem se dostala do muzea jako někdo, kdo nemá za sebou velkou firmu, žádnou obrovskou značku. Dostala jsem se mezi světové firmy, které jsou nejvíce top. A já jsem vlastně byla jen já, Šárka Šišková z České republiky. Vybrali si tam dokonce šest modelů a dostala jsem se i do knihy nejlepších designérů světa. V tomto bodě jsem si vlastně splnila svůj sen. A uvědomila jsem si, že už nemám kam stoupat,“ přiznává zlínská rodačka, která na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v roce 2003 založila Ateliér designu oděvu.

Mužské vidění světa

Úspěšná je Šárka Šišková i jako spisovatelka. Svoje knížky si sama také ilustruje. Říká, že odmalička byla obrovská čtenářka a milovala hlavně mužské romány.

„Nikdy jsem nečetla dívčí románky, vlastně moc ženskou literaturu nečtu, více mě zajímalo vidění mužského světa. Tak, jak to popisuje chlap, mi to přišlo takové věcné, niternější ve smyslu způsobu vyjádření. Milovala jsem hlavně válečné romány. Tam byli ti moji hrdinové, ti muži,“ vysvětluje.

Čtěte také

Přiznává, že ji i baví navrhovat oděvy pro muže. „Dělala jsem i pro sportovní značku a pro muže jsem navrhovala i v Hongkongu, kde jsem pracovala pro oděvní firmu. Mužská kolekce mě baví víc, je tam více výzev a více možností. Pro mě je to i zábavnější. Třeba v té nositelné módě, pro velké množství lidí, jsem dělala více asi pro muže než pro ženy,“ připouští.

V té nositelné módě, pro velké množství lidí, jsem dělala více asi pro muže než pro ženy.
Šárka Šišková

Extravagance v módě podle ní znamená něco zajímavého, ale v každém případě nositelného.

„Vystudovala jsem uměleckou průmyslovou školu a už ze složeních těch dvou slov je jasné, že by tam mělo být umění, ale i průmysl. A průmysl znamená design, nositelnost, praktičnost. Samozřejmě, že některé moje modely oblékají v Čechách herečky, které si je vezmou třeba do Karlových Varů na červený koberec, na premiéru filmu. Nepůjdou v nich asi do kina. V tom je moje extravagantnost, ale rozhodně tam musí být nositelnost,“ dodává módní návrhářka, malířka a spisovatelka Šárka Šišková.

Co ji přivedlo k literatuře? Stále ještě tráví pracovní i osobní čas mezi Zlínem, Prahou a New Yorkem a Hongkongem? Poslechněte si celé Hovory. Ptá se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , kbr
Spustit audio

Související