Návrat dalších dětí do škol? Opět jen zmatky, hodnotí komentátor Hartman nové rozhodnutí ministrů školství a zdravotnictví

19. listopad 2020

Další žáci základních škol se vrátí do školních tříd od pondělí 30. listopadu, tedy týden poté, co má Česko klesnout v tabulce PES na čtvrtý stupeň, který to má umožnit. Vnitropolitický komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman proto tvrdí, že „ti, kteří na sociálních sítích produkují různé parodie, tak si opět přijdou na své, velmi si užijí. Jsme totiž opět svědky určitého zmatku,“ říká na Plusu.

Naráží tak na tabulku ministra zdravotnictví PES, tedy předvídatelný plán postupu protiepidemických opatření.

Petr Hartman

„Vláda už delší dobu připravuje občany této země na to, že od pondělí začne platit čtvrtý stupeň. Každý, kdo se z rodičů do tabulky podíval, jak to bude vypadat se školou, tak zjistil, že pokud budeme v pondělí ve čtvrtém stupni, tak mohou počítat s tím, že taky od pondělí půjdou do škol děti na prvním stupni.“

Teď se ale dozvěděli, že nepůjdou a část tříd se otevře až v pondělí 30. listopadu, tedy s týdenním zpožděním.

„Chápu, že život je v této době složitý, plno věcí nejde předvídat, ale představte si, že by v průběhu příštího týdne vláda rozhodla, že už jsme se dostali do stupně tři, který by platil od 30. listopadu. Tady už ale školství počítá s úplně jiným rozvolněním – a kdybychom byli ve stupni tři, tak by děti chodily do školy podle stupně čtyři.

Zároveň považuje za chvályhodné, že vláda tabulku PES vypracovala a dala lidem k dispozici, a to včetně různých opatření, která se budou zmírňovat, nebo zpřísňovat.

„Problém je ale v tom, že kabinet vyvolává určitá očekávání – když se země posune z nějakého stupně, tak od toho momentu začnou automaticky platit opatření, která jsou v tabulce,“ zdůrazňuje s tím, že tato očekávání jsou bohužel marná, a dodává:

„Jediná jistota je, že se na nic spoléhat nejde.“

Do škol už 25., respektive 30. listopadu

Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. tříd právě 30. listopaduDalší třídy druhého stupně se budou ve škole střídat.

Poslední ročníky středních škol obnoví výuku ve středu 25. listopadu. Ve čtvrtek to řekli ministři školství Robert Plaga a Jan Blatný (oba za ANO). Podmínkou je schválení přesunu země z pátého do mírnějšího čtvrtého protiepidemického stupně rizika. 

Celý komentář Petra Hartmana k aktuálnímu sdělení ministrů školství a zdravotnictví najdete v audiozáznamu. Ptala se Lucie Vopálenská.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související