NATO zahájilo v Pobaltí rozsáhlé vojenské cvičení. Rusko protestuje

10. červen 2014

Vojáci NATO budou až do 20. června na cvičení v Pobaltí. Rozsáhlých manévrů se účastní přes čtyři a půl tisíce vojáků z deseti členských států aliance. Agentura AFP napsala, že je to jedno z největších cvičení od ruské anexe Krymu. Podle Moskvy to odporuje mezinárodním dohodám.

Rusko je proti podobným manévrům, NATO tím prý jen zvyšuje napětí.

„Snahy Severoatlantické aliance o expanzi na východ a přibližování vojáků NATO k ruským hranicím jsou samozřejmě kontraproduktivní,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Severoatlantická aliance posílila svoje aktivity v Pobaltí po ruské anexi Krymu. Své výsadkáře tam vyslaly i Spojené státy. Tím podle Kremlu NATO porušuje dohody, které s Ruskem má. Aliance se brání tím, že musí chránit území členských zemí před ruskou expanzí.

Z východu Ukrajiny mezitím přicházejí zprávy o dalších přestřelkách mezi proruskými povstalci a ukrajinskými jednotkami. Bojuje se prý ve Slavjansku a podle některých zdrojů separatisté zaútočili na letiště v Mariupolu.

V Dnětropetrovsku ležícím asi 200 kilometrů od Doněcka je situace ale velmi odlišná. Jedinou známkou bojů jsou armádní vrtulníky na letišti.

Jednání o plynu zatím skončila neúspěšně

Zdejší obyvatelé, ačkoli jde o etnické Rusy, nenechávají nikoho na pochybách, že stojí na straně Kyjeva. Celé město je modrožluté. Jeden z mrakodrapů na nábřeží je ozdoben obřím ukrajinským trojzubcem ve státních barvách.

Na Ukrajině je v posledních hodinách spíše klid kvůli včerejšímu státnímu svátku. Nejsledovanější událostí je noční jednání o plynu s Ruskem. To skončilo po sedmi hodinách zatím neúspěchem.

Podle zdrojů z Evropské unie, která dělá oběma zemím prostředníka, jsou strany blízko dohodě o ceně. Rozcházejí se ale v tom, kolik vlastně Ukrajina dluží. Další kolo jednání by mělo být dnes nebo zítra. Případný krach rozhovorů by mohl ovlivnit i dodávky plynu do Evropské unie.

autoři: obo , tpa , kap
Spustit audio