Nastupuje éra chytrých hodinek?

20. září 2013

Na trhu se nyní objevují ve větším měřítku tzv. chytré hodinky, které svému majiteli umožní mít důležité informace a funkce okamžitě před očima. Chytré hodinky jsou mnohem menší než chytrý telefon a máme je stále na zápěstí. Jejich handicapem je ale zatím nemožnost jejich samostatného fungování bez chytrého telefonu.

Chytré hodinky (smartwatch) jsou módním technologickým fenoménem druhé poloviny tohoto roku, přestože samotný nápad není historicky ani technologicky nový. Tento poměrně malý kousek nositelné elektroniky ve formě náramku či náramkových hodinek však může časem zcela předefinovat svět mobilních počítačů. Úkolem dnešních chytrých hodinek je převzít část funkcí chytrého mobilu nebo s ním těsně spolupracovat. Tím zároveň realizují těsnější kontakt člověka s informační sférou podobně jako “chytré brýle” a jejich další funkční analogy.

Původní idea náramkových hodinek se odvozuje od náramkového telefonu z comicsů s detektivem Dickem Tracym ze 40. let. První náramkové počítače se zase objevily už v 80. letech. Průkopníkem byla vloni malá firma Pebble Technology.

Mezi prvními velkými firmami, které zachytily tento trend, jsou Samsung, Sony, Motorola, Casio, Qualcomm a Apple. Samsung nyní přišel s modelem Galaxy Gear, který vzhledově sice vypadá jako větší hodinky ze 60. nebo 70. let, ale v náramku má navíc zabudovánu dvoumegapixelovou kameru a kapacita jeho vnitřní paměti je také slušná, téměř 4 GB.

<p> <iframe width="610" height="458" src="//www.youtube.com/embed/7a7a26mc_tY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Firma Sony prodává už druhou verzi svého modelu Sony SmartWatch a Apple se chystá na trh uvést svůj výrobek iWatch. Náramkové chytré hodinky však zatím nemohou fungovat jako plnohodnotný chytrý telefon, tedy přístroj schopný se samostatně připojit k mobilní síti nebo internetu. Budou zatím sloužit “jen” jako menší přídavný displej či bezdrátová periférie vlastního chytrého telefonu. V případě Samsungu lze však hovor uskutečnit i přes chytré hodinky, aniž budeme nuceni vytahovat mobil z kapsy. Galaxy Gear budeme také moci ovládat hlasem a diktovat do nich texty.

Díky krátkodosahovému bezdrátovému připojení (Bluetooth či NFC) si ale pohledem na zápěstí budeme moci vždy okamžitě přečíst SMSky, e-maily a novinky ze sociálních sítí nebo si prohlédnout fotky a přehrát videa, ať už bude náš mobil kdekoliv. Chytré hodinky od Sony mají zatím v počtu aplikací převahu nad svým konkurentem od Samsungu. Umějí se také připojit ke každému mobilu se systémem Android, zatímco model od Samsungu si zatím rozumí jen s některými typy chytrých mobilů a tabletů značky Samsung.

Úspěšnost této technologie bude záviset na tom, jaké funkce chytrých hodinek budou klienti nejvíce potřebovat. Nevýhodou chytrých hodinek bude zatím také nutnost častého dobíjení baterií, buď jednou za tři dny (Sony) nebo dokonce denně (Samsung).

Zdroje: Phys.Org 1, Phys.Org 2, Popular Science, Pebble, DigitalSpy, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.