Následky eboly dopadají nepřímo i na zdravé obyvatele, upozorňuje reportér

3. září 2014

Západní Afrika má kvůli epidemii eboly problémy se zajištěním základních potravin. Epidemie totiž nepřímo ohrožuje sklizně a ceny potravin se prudce zvyšují.

V západní Africe se blíží nejvyšší sezóna sklizně některých plodin. Ve státech Sierra Leone, Libérie a Guinea se farmáři dostávají do velkých problémů. Rozsáhlé karanténní zóny a omezení pohybu lidí i zboží způsobují, že některé plodiny se nepodaří sklidit.

„Zvyšuje to lokálně ceny. Lidé se dostávají do situace paniky,“ uvedl v Ranním Plusu reportér zahraniční redakce Českého rozhlasu Martin Ježek. „Když někdo nemůže za prací na farmy docestovat, snižuje se jeho kupní síla, má méně prostředků. Nemůže si pořídit to, co by pro výživu své rodiny potřeboval.“

Omezená migrace lidí má za následek nejen to, že jídla je méně, ale také že se obyvatelé postižených oblastí pouští do nezřízených nákupů zbylých potravin v obchodech.

Situace se zhoršuje velmi rychle. Kvůli migračním omezením se se nepodaří zajistit sklizeň rýže, kukuřice a kakaa. Problémy se týkají výroby palmového oleje a přírodní pryže.

„Zdravotníci zahájili kampaň proti konzumování masa z divočiny. Problém se týká také konzumování kořenů manjok.“ Na trhu v Libérii jejich cena vzrostla v srpnu už o 150 procent. Organizace OSN pro výživu a zemědělství upozorňuje, že cena bude nestabilní i nadále.

„Problémy, které nastávají kvůli ebole nepřímo, jsou citelné i pro ty, kteří ebolou netrpí nebo jí přímo ohroženi nejsou,“ konstatoval Martin Ježek.


autoři: sch , bum
Spustit audio