Naši vědci vyrobili nízkonákladový satelit Lucky-7

22. listopad 2021

Na oběžné dráze rychle přibývá malých družíc. Patří mezi ně i nízkonákladový satelit Lucky-7 z dílny českých konstruktérů. Plní nejrůznější výzkumné úkoly více než 500 kilometrů nad Zemí. Při jeho ovládání přitom jeho tvůrci vystačí s přenosným vybavením, které se vejde do malého auta. Přelet družice nad Českem sledoval vědecký reportér Štěpán Sedláček.

Ve Vědě Plus dál uslyšíte:

  • Brněnské Science centrum otevírá doposud největší výstavu vědy o kávě. Na ploše půl kilometru čtverečního nabízí interaktivní expozice. Od živých rostlin kávovníku k šálku horké kávy.
  • Recyklace plastů a nápojových kartonů už dnes nikoho nepřekvapí. Co ale když se takovýto recyklát zkombinuje se stavebním odpadem nebo se zbytky surovin z kamenolomů? Právě na tom pracují vědci ze zlínské Univerzity Tomáše Bati ze skupiny Environmentální technologie Centra polymerních systémů. Zkoušejí věci spojovat a dát jim tak druhý život. Z výsledného materiálu by se mohly vyrábět třeba dlaždice, střešní krytina, nebo okrasné obklady.
  • Jak dlouho by mělo trvat kamarádské objetí, aby z toho obě strany měly co největší zdravotní užitek? Psychologové došli k závěru, že správné objetí by mělo trvat 5 až 10 sekund. Proč a jak k tomu došli?

To už si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.