Naše kupní síla je menší, než byla před intervencí ČNB, tvrdí ekonom a poradce ministra Michl

22. únor 2017

Kdy ukončí Česká národní banka intervence vůči silné koruně? Jak fungoval kurzový závazek od jeho zavedení? A byly intervence prospěšné?

„Kurzový závazek splnil přesně to, co splnit měl a co si od něj Česká národní banka slibovala,“ uvedl v pořadu Pro a proti viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Podle něj pomohlo dodatečné uvolnění měnových podmínek nastartovat oživení české ekonomiky, růst investic, růst produktivity i růst reálných příjmů. „Zafungovalo téměř učebnicově,“ dodal.


Je velice pravděpodobném že kdyby díky intervenci neskončila velká recese let 2011 a 2013, tak jsou čísla v korunách i v eurech mnohem horší, protože bychom prostě dál chudli. Recese je chudnutí a my jsme to chudnutí pomohli zastavit.Mojmír Hampl

„My jsme chudli, ekonomika zpomalovala, ztrácela a klesaly reálně příjmy. To všechno se otočilo k pozitivnímu… Když jsme vstupovali do kurzového závazku, měli jsme ztrátu zhruba v řádu 100 miliard korun, dneska máme nejlepší hospodářský výsledek za 15 let,“ chválil intervence Hampl.

Externí poradce ministra financí a ekonom investičního fondu Quant Aleš Michl jako makroekonom tvrdí, že takové zásahy je třeba hodnotit až s delším odstupem a tři roky nestačí.


Rozuměl bych jednorázovému nestandardnímu kroku a nakopnutí ekonomiky přes oslabení měny. Nešťastné je, když tento krok držíte strašně dlouho. Export máte rekordní, ekonomika roste a už jen cílujete inflaci přes kurz, ale nesázíte na silnou měnu. Takže držíte ekonomiku se slabou měnou a bráníte jí posílit na rovnovážnou úroveň.Aleš Michl

„Takže nejsprávnější odpověď je, že vlastně nevím. Navíc nejsme ještě ani v polovině, protože nás čeká exit, výstup se závazku.“

Ekonom argumentoval konkrétními čísly. „Předtím, než ČNB začala intervenovat, byla naše průměrná mzda v eurech 1040 eur měsíčně. V současnosti máme 1008 eur, tedy méně.“

„Tím, že se oslabila měna, tak to přispělo k tomu, že se naše mzda nepřibližuje německé mzdě. Všechno má své náklady a jeden z nich je, že naše kupní síla je menší než před intervencí,“ konstatoval Aleš Michl.

autoři: kko , oci
Spustit audio