NASA bude mít kolem roku 2018 obytný modul pro meziplanetární cesty

5. leden 2016

Tento modul (habitat) bude pravděpodobně připojen k pilotované kosmické lodi Orion a Kongres Spojených států pro tento účel v rámci projektů NASA vyčlenil 55 milionů dolarů.

Právě kosmická loď Orion, která je v současné době chystána pro cesty s lidskou posádkou, je určena pro výpravy do vzdálenějšího vesmíru, což znamená, že může létat například k Měsíci, k asteroidům, jejichž dráhy leží v okolí Země, ale není vyloučena ani pozdější cesta Orionu k Marsu či k jeho měsíci Phobosu. Aby však astronauti měli při těchto výpravách na palubě Orionu zabezpečeny životní podmínky na určité minimální úrovni, bude třeba k (velitelské sekci) Orionu připojit další obytný a podpůrný modul (habitat).

Tento modul zvětší životní prostor astronautů a umožní jim “přibalit si” na cestu více zásob vzduchu, vody a potravin. Habitat také poskytne platformu pro další inženýrské systémy, technologie a vědecké přístroje. Bez tohoto přídavného modulu by byly akční rádius Orionu i trvání jeho misí značně omezeny, tedy v prostoru i v čase. Kongres po NASA žádá, aby byl prototyp habitatu dokončen a předveden již v roce 2018, což je na poměry kosmického průmyslu poměrně šibeniční termín. Lze tedy předpokládat, že za dva roky prezentovaný habitat ještě ani zdaleka nebude schopen letů do kosmu.

V praxi bude tento modul využít či naplno testován v kosmu patrně až v druhé polovině dvacátých let a to nejprve v prostoru mezi Zemí a Měsícem. Teprve později, asi až kolem roku 2030, bude možné pomýšlet na skutečné meziplanetární lety s tímto modulem (habitatem). Právě zkoušky v prostoru mezi Zemí a Měsícem budou rozhodující pro další osud, vývoj či použití obytného meziplanetárního modulu. Momentálně však ještě není jasné, jak bude obytný modul nakonec skutečně vypadat a proto je NASA zatím velmi zdrženlivá, než aby zveřejňovala konkrétní obrázky či detaily týkající se obytného modulu nebo jeho variant.

Doposud NASA v tomto směru zadala “jen” počáteční výzkumné studie, a sice firmám jako Boeing, Lockheed Martin, Orbital Technologies, Bigelow Aerospace, Orbital ATK a další. Studie se netýkají jen vlastní konstrukce habitatů, ale také životně důležitých technologií pro jejich provoz. Je však možné, že se něco konkrétnějšího o podobě habitatu dozvíme již v průběhu tohoto roku (2016). Do poloviny tohoto roku chce také Kongres znát podrobnosti o tom, jak budou dotyčné finanční prostředky využity. NASA tedy v tomto směru již v předstihu zahájila základní přípravné práce, avšak Kongres USA se snaží pomocí zvláštní finanční pobídky vývoj obytného modulu urychlit.

Zdroje: Digital Trends, Futurism, Inverse, TechInsider, ExtremeTech, Popular Science, Huffington Post, Time, SpaceNews

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka