Nás Evropanů je půl miliardy, co je proti tomu milion přistěhovalců?

12. listopad 2015

Evropská unie připravila dvě miliardy eur pro Afriku, pokud se obě strany domluví na společném postupu v migrační krizi. Detaily dohody se právě teď ladí na dvoudenním summitu na Maltě. Švédsko oznámilo, že zavádí kontroly na hranicích a německé ministerstvo vnitra sdělilo, že se vrací k takzvanému dublinskému systému azylového řízení.

„Německo se opět řídí pravidly, které byly dávno nastaveny,“ vysvětlila v našem vysílání ředitelka české pobočky Mezinárodní organizace pro migraci Lucie Sládková.

Dublinský systém platil před krizí, platil v krizi a má platit pořád, soudí ředitelka. Podle systému si žadatelé o azyl si nemohou vybírat, ve kterém státě budou žít, ale tam kde vstoupí, tam mají podat žádost a tam bude zpracována.

„My tady v Evropě dodržovat nějaká pravidla prostě musíme,“ připomněla Sládková.

Dvě miliardy pro Afriku z takzvaného svěřeneckého fondu jsou skutečně významná částka, potvrdila ředitelka. „Teď jde o to, aby peníze nepřišly vniveč a pomohly těm, kteří pomoc potřebují, a státy afrického kontinentu za to dodržovaly určitá pravidla a podmínky.“

„Jinými slovy, aby zatraktivnily pobyt ve své zemi pro vlastní občany, a aby je přijímaly zpět, když neuspěli s žádostí o azyl v Evropě, a vrací se do svých zemí,“ žádá Sládková.

Jaké šance má podle ní maltský summit? „Nejsem politolog, ale věřím tomu, že nejchytřejší z nás, kteří jsou ve Vallettě, nějakou cestu najdou.“

Zprávu Švédska o zavádění hraničních kontrol vnímá ředitelka podobně jako návrat Německa k dublinskému systému. „Není to změna postoje, jen to jen dodržování pravidel.“

„Jestliže říkáme, že do Německa přijde do konce roku kolem milionu lidí, tak je to něco, s čím se Evropa bude potýkat více, než plánovala, ale já Evropě věřím. Jestliže je nás půl miliardy, tak co je proti tomu milion?“ vyjádřila své naděje Lucie Sládková.

autoři: bur , oci
Spustit audio