Nárůst koncentrace kyslíku v atmosféře způsobil změny metabolismu

23. září 2010

Výzkumníci z univerzity v americkém San Diegu přišli s myšlenkou, že nárůst koncentrace kyslíku v atmosféře umožnil průběh nových reakcí v živých organismech. Uvedl to časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Různé pochody v živých organismech řídí mnohdy složité "kaskádové" systémy, ve kterých hrají důležitou roli enzymy. Enzymy jsou velké trojrozměrné bílkoviny, které právě v závislosti na svém tvaru zapadají nebo nezapadají do receptorů a spouštějí nebo zastavují metabolické děje v organismech. Často mívají několik forem. Navázáním nové nebo odštěpením některé jejich části dochází ke strukturním změnám a k zapnutí nebo vypnutí jejich funkce.

Někdy bývají jejich součástí kovové ionty a právě zvýšení koncentrace kyslíku v atmosféře před 2,3 miliard let způsobilo, že se do metabolismu mohly zapojit nové ionty s novými oxidačními čísly. Což umožnilo průběh nových reakcí.

Lze říci, že evolučně různě staré skupiny jakou jsou Archea, Bacteria a Eukaryota využívají kovové ionty různě. A právě tyto rozdíly ve využívání iontů odráží rozdíly v dostupnosti těch kterých iontů v příslušných vývojových obdobích.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka