Národní park České Švýcarsko odvolal zákaz vstupu na turistické stezky

1. březen 2018 10:40

Do národního parku České Švýcarsko se mohou vrátit turisté. Po dvou vichřicích byl park i lesy na Děčínsku nepřístupné pro návštěvníky.

Vítr za sebou zanechal tisíce kubíků popadaného dřeva a lidem hrozilo nebezpečí úrazu. Ode dneška (1. 3.) už turisté do parku chodit smí, ale jen po vyznačených cestách.

„Na cestách bez turistického značení zákaz vstupu ještě měsíc platí. A platí i do porostů,“ upozorňuje mluvčí parku Tomáš Salov. Kdo se těší na návštěvu Brtnických ledopádů, pro toho má dobrou zprávu: „Dlouho to vypadalo špatně, ale poslední tři týdny, kdy intenzivně mrzne, začaly růst.“

„Turisti chodí čím dál víc, už se nemohou dočkat, až se budou moci projít. Nejvíc se ptají na ledopády,“ potvrzuje zájem o největší zimní atrakci parku Mária Hrabčáková z infocentra v Krásné Lípě.

Možnost projít se po značených cestách už turisté mají i v okolí obcí na Děčínsku – třeba kolem Hřenska, Růžové, nebo Jetřichovic. Do lesů se ale ještě měsíc nesmí.

Ledopád Velký sloup

Ještě o měsíc déle to platí v okolí obcí, které spadají pod Rumburk. „Zákaz vstupu platí pro Rumburk, Dolní Poustevnu, Staré Křečany, Doubici, Jiříkov, Krásnou Lípu, Lipovou, Lobendavu, Mikulášovice, Šluknov, Velký Šenov a Vilémov,“ vypočítává starosta Rumburku z ČSSD Jaroslav Sykáček s tím, že tento zákaz platí až do konce dubna.

Z lesů v národním parku je potřeba ještě vytěžit asi 8 000 kubíků dřeva, a to dřív, než si popadané smrkové kmeny vyhlédne kůrovec.

Spustit audio

Související