Náměstek ministra zahraničí: Naším zájmem je dobrá dohoda o „rozvodu“ s Británií a co nejmenší ztráty

29. březen 2017

Půjde o jeden z nejdůležitějších dopisů týkajících se vrcholné politiky. Britská premiérka Theresa Mayová v něm dnes předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi oznámí, že Spojené království opouští Evropskou unii. Začátek procedury zvané brexit je zdánlivě snadný. To, co bude následovat potom, už je o poznání složitější.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Británii Jiřího Hoška si Evropská unie musí nejprve ujasnit vyjednávací pravidla, pozici a strategii – to schválí dubnový summit. Odhaduje, že samotná jednání se Spojeným královstvím začnou až v květnu či červnu.

Hlavní vyjednavač Unie Michel Barnier se chce letos soustředit na tzv. rozvodovou smlouvu a pak na dohodu o budoucích obchodních vztazích. Chce, aby dohody byly na stole do října 2018 a aby se do března 2019 uzavřel schvalovací proces.


Zájmem je dojít k tomu, abychom měli dobrou dohodu o rozvodu do dvou let, aby byla přijatelná pro Británii v něčem, co nás může zajímat trošku méně, ale naprosto zásadní je, abychom ztráty na naší straně měly co nejmenší.Jakub Dürr, náměstek ministra zahraničních věcí

Dodává, že kompromis bude muset nastat i v dělení majetku – bude se muset dělit například vinný sklep, ve kterém je 42 tisíc lahví, umělecké sbírky unijních institucí, nebo třeba nemovitý majetek. Evropská unie totiž vlastní na 300 budov ve 138 zemích světa.

Náměstek ministra zahraničních věcí Jakub Dürr uvádí, že se zbylé unijní státy budou snažit udržet Velkou Británii co nejblíže Evropské unii. Odhaduje ale, že vyjednávání budou velmi tvrdá.

„Myslím, že shoda mezi členskými státy i mezi námi a Británií je v tom, že to klíčové, co nás bude zaměstnávat nejvíc, jsou práva občanů. To znamená, jakým způsobem si Británie bude chtít ošetřit zájmy dvou milionů Britů, kteří žijí v Evropské unii, a současně bychom měli znát odpověď na otázku, jak se bude Británie chovat ke třem milionům unijních občanů v Británii. Druhá klíčová oblast je finanční vyrovnání,“ říká Dürr.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.