Náklady na topení stoupnou v řádech desítek tisíc, říká k novým ceníkům elektřiny analytik Gavor

30. květen 2022

ČEZ, který je největším výrobcem elektřiny v Česku přišel s novým ceníkem pro část svých zákazníků, kterým cena elektřiny stoupne až dvojnásobně. „Pro ty, kteří topí elektřinou, bude zvýšení v řádech desítek tisíc korun. Účet za topení se bude pohybovat kolem 100 tisíc korun ročně, v závislosti na výši spotřeby,“ konstatuje ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. 

Zároveň upozorňuje, že před zvyšováním cen není úniku, protože podobná bude situace i pro domácnosti, které topí plynem.

Čtěte také

Příčinou nově nastavených cen je podle hosta Tématu dne vyčerpání zásoby dřív levněji nakoupených energií: „Ty poslední ceníky v podstatě korespondují se současnou velmi vysokou úrovní cen na velkoobchodním trhu.“

Gavor má ale za to, že tato hladina by se dál zvedat neměla. „Válka na Ukrajině dřív nebo později skončí. V tu chvíli lze předpokládat výrazný pokles velkoobchodních cen,“ dodává.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza je přesvědčený, že dobrým krokem by bylo použít peníze z dividend polostátního ČEZu, která v prvním čtvrtletí meziročně ztrojnásobila svůj zisk. Pomoc by měla jít lidem i firmám.

Hosté jsou:
Jiří Gavor
, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen Bank a členka Národní rozpočtové rady
Lucie Trlifajová, socioložka, Sociologický ústav Akademie věd České republiky

„Je to smysluplnější než jen mimořádné zdanění, které se ve výsledku vždy promítne do konečné ceny zákazníkům,“ říká Prouza.

Kladně návrh hodnotí i členka Národní rozpočtové rady a hlavní ekonomka Raifeissen Bank Helena Horská.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio